På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Bussen besköts vid en av flera kontrollstationer på vägen längs Mariupol och Donetsk i östra Ukraina. Foto: Ukrainas inrikesministerium/AP Photo/TT

Kyrkfolk i dödlig attack i östra Ukraina

Fem personer från en frikyrka i Donetsk finns med bland de drabbade i granatattacken mot en buss i utkanten av staden. En av församlingsmedlemmarna avled till följd av attacken som totalt krävt 11 liv.

Nyheter · Publicerad 14:12, 14 jan 2015

På tisdagen besköts en intercitybuss när den passerade en kontrollstation på väg mellan städerna Mariupol och Donetsk i östra Ukraina. 11 människor dödades i granatattacken och ytterligare 13 skadades.

Nu kommer rapporter om att flera av passagerarna på bussen var medlemmar i en av stadens frikyrkor och var på väg hem från en ungdomskonferens.

En kvinna, en mycket omtyckt sångerska och lovsångsledare i församlingen, miste livet i attacken och ytterligare fyra personer skadades.

I förra veckan berättade Världen idag om Sergey Schherban, pastorn som flydde oroligheterna i Donetsk och nu befinner sig i Sverige med sin familj. Han säger till Världen idag att han fick redan på nyheten om de drabbade församlingsmedlemmarna på tisdagmorgonen.

– Om jag hade varit kvar i Donetsk så hade jag sannolikt åkt på konferensen och varit tvungen att ta just den bussen tillbaka till Donetsk, säger Sergey som känner de drabbade personerna väl.

– Vi är chockade. Jag önskar så att det här kriget ska ta slut, säger han.

På tisdagen var det ännu okänt varifrån granaten avfyrats och av vem.

Enligt nyhetsbyrån Interfax så beskyllde regeringen i Kiev pro-ryska grupper. Ledningen i Donetsk anklagar i sin tur ukrainska regeringstrupper för att ligga bakom attacken, som en provokation.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier