Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Kyrkans höstfest blir populärt alternativ till halloweenfirande

När Örebro bjuder in spöken och zombies till stadskärnan anordnar Citykyrkan i Örebro i kväll, onsdag, sin populära halloweenfest. Där är Jesus i fokus bland maskeraddräkter, popcorn och tävlingar. Förra året kom 150 barn.

Nyheter · Publicerad 14:24, 30 okt 2019

Det är sjätte året i rad som Citykyrkan bjuder in till sin halloweenfest, eller höstfest som de själva säger. Syftet med festen är att erbjuda ett alternativ för de familjer som kanske inte vill ta med barnen på klassiska halloweenfester. Till höstfesten är alla välkomna men man ber besökarna att lämna spökdräkten hemma.

– Det är något vi har valt för att alla ska kunna vara med utan risk för att bli rädda. Från den yngsta till den äldsta. Dessutom finns spöken och monster precis överallt vid den här tiden så vi kan få vara ett alternativ till det, säger Mirjam Wirzén, ansvarig för Citykyrkans Kids-arbete.

Men det betyder inte att besökarna struntar i att komma utklädda. Tidigare år har det varit allt från superhjältar och prinsessor till pirater, seriefigurer och cowboys på höstfesten som främst lockar barn i förskoleåldern. För de äldre barnen anordnas Fångarna på fortet.

– Det har varit väldigt populärt och det är ungdomarna i kyrkan som håller i det, säger Mirjam Wirzén.

Den första höstfesten startade år 2014 då ett församlingsbarn uttryckt en längtan efter att också få gå på halloweenfest som sina vänner. Några föräldrar gick ihop och skapade en familjär fest.

– Det kom 14 barn och vi satt i en ring inne i kyrksalen, minns Mirjam Wirzén.

– De fick klä ut sig, vi hade skattjakt och vi pratade om att Jesus var ljuset. Det var ungefär som ett barnkalas i stolek och utbud, säger Mirjam och skrattar.

Efter det året tog det fart. Församlingsmedlemmar delade bilder från festen och bjöd in vänner och bekanta till kommande höstfester. Fram till 2016 höll de till i Kids egen lokal, men på grund av det snabbt växande antalet deltagare fick de flytta in festen till kyrksalen. Ett mer genomarbetat program togs fram i form av tävlingar, sketcher, lekar och skattjakter.

– Inför höstfesten 2017 kände vi att vi hade vuxit ur det enkla. Det kom så otroligt mycket folk utifrån, så vi tänkte: ”Om vi inte gör ett program där vi presenterar Jesus så är vi ju dumma.”

Där och då tog Mirjam Wirzén oförberett micken och berättade för barn och föräldrar hur Jesus är ljuset i mörkret, oavsett hur mörkt det än är. Förra året fick alla barn varsin så kallad light stick som lyser i olika neonfärger när man ”bryter av den”.

– Vi släckte ned i kyrksalen och alla barnen fick lyfta sina light sticks för att belysa att Jesus är ljuset i mörkret, förklarar Mirjam Wirzén.

Höstfesten engagerar hela församlingen med ungdomar som styr upp Fångarna på fortet, connectgrupper som serverar fika och i år hoppas Mirjam Wirzén på att få hjälp av några församlingsbarn med att vara värdar för festen.

Vad är din förhoppning med årets höstfest?

– Jag vill ge hopp till dem som kommer och till dem som kanske har det tufft. Visa att vi har ett ljus som kan göra skillnad, säger Mirjam Wirzén.

Återupprätta det svenska civilsamhället

Gästledare Ett viktigt steg för att få det vacklande svenska samhället i balans är att civilsamhället... torsdag 22/10 00:00

Snart tillåts gudstjänster med upp till 300 personer

Corona. Sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang från och med 1... torsdag 22/10 17:23

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?... torsdag 22/10 00:00

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...