Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Kyrkan i England kan börja kvotera in svarta präster

Engelska kyrkan kan införa kvotering av präster som är svarta eller tillhör en etnisk minoritet. Det rekommenderar kyrkans antirasistiska arbetsgrupp i en rapport och förespråkar även avlägsnande av statyer och monument med koppling till den tidigare slavhandeln.

Nyheter · Publicerad 11:00, 25 mar 2021

Den engelska statskyrkan föreslås införa kvotering av präster som är svarta eller tillhör en etnisk minoritet. Rekommenderationen kommer från en rapport framtagen av kyrkans antirasistiska arbetsgrupp, skriver Christian Post.

I den läckta rapporten, som egentligen inte är officiell ännu, rekommenderas också en modernisering av utbildningen i skolor som drivs av kyrkan, liksom hantering av kontroversiella statyer och monument.

Den antirasistiska arbetsgruppen bildades efter att ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, i februari förra året bad om ursäkt för samfundets rasistiska förflutna, särskilt behandlingen av afrikanska och asiatiska immigranter.

2019 var 94 procent av engelska kyrkans högre tjänstemän vita och av brittisk härkomst. Målet med kvoteringen är att 30 procent av prästerna ska vara av annan etnisk härkomst.

Som en följd av Black Life Matters protester i USA efter George Floyds död i maj, efterlyste Justin Welby även ett avlägsnande av kyrkliga statyer och monument, kopplade till slavhandeln.

– En del måste tas ner. Några namn måste ändras, sade han till BBC Radio 4, något som ifrågasattes av vissa som undrade hur långt detta skulle drivas.

– Vi har hinkvis av helgon, martyrer, hjältar och hjältinnor, byggnader förvärvade och byggda med hjälp av tvivelaktiga pengar, men ingen är fläckfri, alla har syndat, sade kyrkoherden i River Parish Church, Andy Bawtree, i en kommentar till The Times.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00