Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Kors skulle täckas över när muslimer skulle välkomnas att be i två kyrkor under ramadan. Bilden är från en annan kyrka. Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Kyrka ville täcka över kors under ramadan

St Matthew and St Luke's Church i Darlington i norra England ville sträcka ut en hand åt kyrkans muslimska grannar under fastemånaden ramadan. Inte bara skulle kyrksalen öppnas för muslimsk bön, man erbjöd sig även att täcka över kors och andra kristna bilder. Kritiken blev häftig, och till slut sade stiftet ifrån: Ingen muslimsk bön får hållas i kyrkan.

Nyheter · Publicerad 15:09, 23 maj 2019

Det var The Times som först skrev om händelsen, som började med ett möte tidigare denna månad i kyrkan med kyrkoherde Lissa Scott och en före detta lokalpolitiker, Gerald Lee.

De kom fram till att kyrkans muslimska grannar skulle bjudas in till bön och till gemensam iftar, alltså den måltid då man bryter fastan för dagen, den 2 juni.

Planen var, enligt The Times, att de muslimska männen skulle be mellan kyrkbänkarna, medan kvinnorna skulle hänvisas till andra rum i kyrkan. För att gästerna skulle känna sig bekväma, planerade man att täcka över korset och en målning föreställande Jesus.

Detta blev dock för mycket för Durhams stift, som i ett uttalande till Premier förklarar att det inte är möjligt för en annan religion att anordna bön eller gudstjänst i en kyrka som vigts åt Engelska kyrkan.

– Även om det är viktigt att bygga goda relationer mellan religioner, så är det helt klart inte tillåtet för en icke-kristen trosinriktning att utöva sin tro i en kyrka som vigts åt Engelska kyrkan, sade en talesperson för stiftet.

– Det verkar till en början ha funnits något missförstånd om detta lokalt, men detta har klarats upp nu. Planen är att hålla muslimsk bön i en närliggande byggnad, varefter alla samlas för en festmåltid inne i kyrkan.

Gavin Ashenden, tidigare kaplan hos drottningen och numera biskop i Christian Episcopal Church, var en av dem som yttrade sig kritiskt till den planerade samlingen och bönen.

– Motivet till det här evenemanget verkar ha varit gott. Allt som försöker få människor att träffas och förstå varandra och vara goda grannar är uppskattat. Men det måste göras med integritet, säger han till Premier, och tillägger att det som skett kan lära alla en läxa.

– Kyrkoherden gjorde ett dumt misstag, men jag är glad att det hände, eftersom det fick upp viktiga frågor till ytan. Islam och kristendom är inte abrahamitiska kusiner i Mellanösterns religiösa landskap. De är varandras motsatser.

Även om det är viktigt att bygga goda relationer mellan religioner, så är det helt klart inte tillåtet för en icke-kristen trosinriktning att utöva sin tro i en kyrka som vigts åt Engelska kyrkan.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier