Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Kyrka utanför Växjö totalförstörd i brand

Sjösås nya kyrka totalförstördes i en brand på lördagen. Samma dag talade Rasmus Paludan vid ett torgmöte i Växjö, tre mil därifrån. Det har spekulerats om ett samband mellan händelserna, men det är inget som polisen har fått några indikationer på.

Nyheter · Publicerad 17:00, 5 sep 2022

Sjösås nya kyrka i Viås norr om Växjö har brunnit ner till grunden. Larmet om branden kom in strax före klockan 12.30 på lördagen, enligt polisens händelsenotis. Vid 14-tiden var kyrkan helt övertänd och gick inte att rädda. Det finns inga uppgifter om personskador.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– Vi har ingen fastställd brottsrubricering i nuläget men vi misstänker ju att branden är anlagd, eftersom det i nuläget inte finns någon naturlig förklaring till hur branden startat, sade polisens presstalesperson Evelina Olsson till TV4 på lördagen.

Men på måndagen säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Världen idag att det inte stämmer. Enligt honom har polisen ingen aning om ifall branden var anlagd eller ej, då man ännu inte kunnat komma in och undersöka brandresterna.

– Vi har inte kunnat påbörja någon teknisk undersökning än, eftersom det fortfarande ryker och är varmt. Vi har inga indikationer åt något håll och vet inte var branden startat. Det finns inga vittnen eller observationer heller, fortsätter han.

Samma dag höll det nybildade partiet Växjölistan ett valmöte tre mil från kyrkan, i Växjöförorten Araby, med Rasmus Paludan som inbjuden talare, skriver Lokaltidningen Växjö Alvesta.

Paludan har vid flera tillfällen bränt koraner på olika håll i Sverige – vilket väckt protester och kravaller från muslimskt håll – och på sociala medier har det spekulerats i om det finns något samband mellan torgmötet och kyrkbranden. Men det är inget som Robert Loeffel kan bekräfta.

– Det är någon som har försökt säga något om det men det har vi aldrig hört talas om.

Har det förekommit några hot i samband med Paludans besök i Växjö?

– Inte som har kommit till vår kännedom. Vi har inte fått några rapporter om oroligheter under hans möte. Det gick mycket lugnt till.

Kyrkan var byggd på sent 1800-tal och en del föremål kunde räddas ur kyrkan av rökdykare, bland annat ett krucifix från 1400-talet. Men enligt SVT är kyrkans äldsta föremål, en dopfunt från 1200-talet begravd i ruinerna och befaras vara förstörd.

Växjö-biskopen Fredrik Modéus var på plats under lördagen och skrev på Facebook hur han mötte sorg och tårar: ”När en kyrka brinner går något sönder i en bygd och i människor.”

Mats Lindblad, fastighetschef på Svenska kyrkan i Växjö tror dock inte att kyrkan kommer att byggas upp igen.

– Jag tror inte att den ekonomiska framtiden är jättebra för att bygga upp den tyvärr, säger han till Smålands-Posten.

När en kyrka brinner går något sönder i en bygd och i människor.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier