Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Kyrka utanför Växjö totalförstörd i brand

Sjösås nya kyrka totalförstördes i en brand på lördagen. Samma dag talade Rasmus Paludan vid ett torgmöte i Växjö, tre mil därifrån. Det har spekulerats om ett samband mellan händelserna, men det är inget som polisen har fått några indikationer på.

Nyheter · Publicerad 17:00, 5 sep 2022

Sjösås nya kyrka i Viås norr om Växjö har brunnit ner till grunden. Larmet om branden kom in strax före klockan 12.30 på lördagen, enligt polisens händelsenotis. Vid 14-tiden var kyrkan helt övertänd och gick inte att rädda. Det finns inga uppgifter om personskador.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– Vi har ingen fastställd brottsrubricering i nuläget men vi misstänker ju att branden är anlagd, eftersom det i nuläget inte finns någon naturlig förklaring till hur branden startat, sade polisens presstalesperson Evelina Olsson till TV4 på lördagen.

Men på måndagen säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Världen idag att det inte stämmer. Enligt honom har polisen ingen aning om ifall branden var anlagd eller ej, då man ännu inte kunnat komma in och undersöka brandresterna.

– Vi har inte kunnat påbörja någon teknisk undersökning än, eftersom det fortfarande ryker och är varmt. Vi har inga indikationer åt något håll och vet inte var branden startat. Det finns inga vittnen eller observationer heller, fortsätter han.

Samma dag höll det nybildade partiet Växjölistan ett valmöte tre mil från kyrkan, i Växjöförorten Araby, med Rasmus Paludan som inbjuden talare, skriver Lokaltidningen Växjö Alvesta.

Paludan har vid flera tillfällen bränt koraner på olika håll i Sverige – vilket väckt protester och kravaller från muslimskt håll – och på sociala medier har det spekulerats i om det finns något samband mellan torgmötet och kyrkbranden. Men det är inget som Robert Loeffel kan bekräfta.

– Det är någon som har försökt säga något om det men det har vi aldrig hört talas om.

Har det förekommit några hot i samband med Paludans besök i Växjö?

– Inte som har kommit till vår kännedom. Vi har inte fått några rapporter om oroligheter under hans möte. Det gick mycket lugnt till.

Kyrkan var byggd på sent 1800-tal och en del föremål kunde räddas ur kyrkan av rökdykare, bland annat ett krucifix från 1400-talet. Men enligt SVT är kyrkans äldsta föremål, en dopfunt från 1200-talet begravd i ruinerna och befaras vara förstörd.

Växjö-biskopen Fredrik Modéus var på plats under lördagen och skrev på Facebook hur han mötte sorg och tårar: ”När en kyrka brinner går något sönder i en bygd och i människor.”

Mats Lindblad, fastighetschef på Svenska kyrkan i Växjö tror dock inte att kyrkan kommer att byggas upp igen.

– Jag tror inte att den ekonomiska framtiden är jättebra för att bygga upp den tyvärr, säger han till Smålands-Posten.

När en kyrka brinner går något sönder i en bygd och i människor.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00