Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Kyrka i Kalmar fixar elverk till krigsdrabbat Ukraina

Kalmarförsamlingen Vasakyrkans hjälp till Ukraina engagerar många i östra Småland. Efter nyår rullar en konvoj med bland annat elverk, ambulanser och förnödenheter till det krigsdrabbade landet.

– Det är väldigt viktigt att våra ukrainska vänner känner att de inte är bortglömda, säger initiativtagaren Göran Axelsson till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 dec 2022

I oktober arrangerade Vasakyrkan i Kalmar en insamlingsgala till förmån för krigsdrabbade i Ukraina. Idén om galan kom till Göran Axelsson under en sömnlös natt.

– När jag tog kontakt med min son, som jobbar med ljud och ljus, sade han: Pappa, jag har haft samma tanke.

Galan, som går att se på Youtube, inbringade 75 000 kronor till förnödenheter åt nödställda människor. 16 december går ett lass till Ukraina.

Vid tiden för galan fanns ingen tanke på stora lastbilselverk.

– Första gången vi fick en tanke på stora kraftverk var när vi åkte till överskottsförsäljningen och fick se dem. Vi var där för att titta på kläder och sådant, berättar Axelsson.

Nu har fem lastbilar med var sitt elverk köpts in för att köras till Ukraina i januari där de är tänkta att bland annat användas som reservkraft för fältsjukhus som tar hand om sårade soldater.

I denna konvoj kommer även två ambulanser, en brandbil samt en långtradare med förnödenheter att ingå.

– Det blir en konvoj utan dess like. Som att gå från korpfotboll till Champions League, säger Göran Axelsson.

Hjälpprojektet till Ukraina engagerar många fler än Vasakyrkans medlemmar. Såväl enskilda människor som företag i Kalmar med omnejd ställer upp med ekonomiskt stöd samt praktiska insatser som exempelvis att göra lastbilarna med elverken uppiffade och resklara.

I skrivande stund är finansieringen i hamn för tre av fem elverksbilar, inköpta på ett överskottslager i Blomstermåla.

Göran Axelsson, vars familj välkomnat en flyende ukrainsk familj till sitt hem, berättar att han har för avsikt att åka med till Ukraina såväl i december som i januari.

– Det är väldigt viktigt att våra ukrainska vänner känner att de inte är bortglömda. Ett sätt att visa sympati är att offra lite av sin bekvämlighet och möta upp på plats, säger han.

Ett sätt att visa sympati är att offra lite av sin bekvämlighet och möta upp på plats.

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00