Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Om allt går som planerat kan patienter i Fagersta nästa år söka sig till en nyöppnad vårdcentral som drivs i kyrklig regi. Den första i sitt slag i Sverige. Foto: isabell Höjman/TT

Kyrka i Fagersta vill starta egen vårdcentral

Församling i Fagersta vill öppna en vårdcentral i kyrklig regi. Om planerna går i lås blir detta den första kyrkan i Sverige som driver en vårdcentral.

– Det handlar inte om att konkurrera ut andra utan att göra sjukvården bättre, säger Västeråsbiskopen Mikael Mogren.

Nyheter · Publicerad 08:00, 28 aug 2022

Det är Svenska kyrkans församling Västanfors-Västervåla i Fagersta som tagit de första stegen mot att bli en primärvårdsaktör. Något som Fagersta-Posten var först med att rapportera om. Det finns ingen annan församling inom Svenska kyrkan som driver någon vårdcentral, så Fagersta blir pionjärer på området.

– Om man tittar på kristenheten i världen är det här inte alls något konstigt. Skolor och sjukvård bedrivs ju av kyrkor runt om i hela världen, förutom i Norden, säger församlingens kyrkoherde Henrik Rydberg till Sveriges Television Västmanland.

Enligt Henrik Rydberg är förhoppningen att kunna öppna vårdcentralen under första kvartalet 2023.

Västanfors-Västervåla församling i Fagersta driver redan en skola, ett behandlingshem och en begravningsbyrå. Nu anser de alltså att tiden är inne att även starta en vårdcentral.

Henrik Rydberg förstår inte dem som är kritiska och anser att kyrkan inte ska lägga sig i samhällsfunktioner som vård, skola och omsorg.

– Jag kan inte se att det är en massa samhällsfunktioner där vilka andra som helst kan engagera sig, men kyrkan skulle inte göra det, säger han.

Kyrkoherden får medhåll av biskopen för Västerås stift, Mikael Mogren.

– Det här är sådant vi har hållit på med i 2 000 år. Det handlar inte om att konkurrera ut andra utan att göra sjukvården bättre. Det här med vård, skola och omsorg, det har ju vuxit fram ur kyrkan och kristen tro. Det är kyrkans äldsta dotter, säger han till SVT Västmanland.

Om satsningen slår väl ut hoppas Henrik Rydberg att liknande initiativ även kan tas på andra platser i Sverige.

Skolor och sjukvård bedrivs ju av kyrkor runt om i hela världen, förutom i Norden.

Församlingen i Fagersta

• Svenska kyrkan i Fagersta (Västanfors-Västervåla församling) har verksamhet för alla åldrar.

• Utöver den kyrkliga verksamheten bedriver de även konferensverksamhet, friskola och förskola samt behandlingshem och juridisk byrå.

Läs mer

  Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

  Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

  Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

  Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

  Det är normalt att ropa ut i nöd

  Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00