Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Kyrka attackerades och gravstenar vältes

Spånga kyrka i nordvästra Stockholm attackerades natten mot söndagen med brandbomber för andra gången på en vecka. I helgen vältes även ett stort antal gravstenar på Norra begravningsplatsen, den stora kyrkogården i Solna strax norr om Stockholm.

Nyheter · Publicerad 11:33, 25 jan 2021

Eldfarlig vätska kastades vid tretiden på natten mot söndagen mot kyrkporten till Spånga kyrka, som ligger i stadsdelen Tensta. Polisen var snabbt på plats och kunde släcka branden med pulversläckare, skriver SVT Stockholm.

– Det är jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här. Själva meningen med handlingen är väl att provocera, säger Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling, till SVT.

Spånga kyrka är en kulturminnesmärkt byggnad från 1100-talet, och händelsen rubriceras som mordbrand.

Senast i onsdags kastades tre molotovcocktails mot kyrkan, flera fönster gick sönder men ingen skadades.

– Vi tittar på vad som har kastats in och om nattens händelse har ett samband med den som skedde för fyra dagar sedan, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen till SVT.

Sveriges kristna råd (SKR) skriver i ett uttalande att paraplyorganisationen tagit del av nyheterna om attentaten mot Spånga kyrka ”med sorg och bestörtning”.

– Ett angrepp på en religiös byggnad upplevs – och är – en kränkning på värden djupt förankrade i människans identitet, säger Björn Cedersjö, tillförordnad generalsekreterare vid SKR.

– Vi vänder oss kraftigt emot detta och vill därför uttrycka en djup medkänsla med Spånga kyrka och Svenska kyrkan.

På Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm upptäcktes på lördagen att ett 100-tal gravstenar välts.

– Gravstenarna har välts och vi kommer att utreda det som brott mot griftefriden, säger polisens presstalesperson Towe Hägg, enligt TT.

Polisen, som larmades till platsen klockan 15.32 på lördagen, har ingen uppgift om vandaliseringen har riktats mot någon särskild religion eller del av begravningsplatsen.

Det är tredje gången på kort tid som Norra begravningsplatsen utsätts för skadegörelse – vid två tillfällen i december vältes fler än 300 gravstenar på begravningsplatsen.

Gravstenarna som vältes under lördagen är i samma område som de som vandaliserades i december. Och enligt Expressen finns det, precis som i december, inte något uppenbart motiv till varför just dessa gravstenar har välts.

– Alla gravar är speciella, men i det här sammanhanget är det inget speciellt med de här gravarna. Det är vanliga människor som du och jag som är begravda, säger Svante Borg, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen.

SVT Nyheter Stockholm uppger att Stockholms stad sedan tidigare har utökat bevakningen på stadens kyrkogårdar, bland annat med ronderande vakter.

– Men vi behöver fundera på vad man kan göra mer. Vi måste kunna hitta former för att kunna stävja detta, säger Svante Borg.

Det är jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här. Själva meningen med handlingen är väl att provocera.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00