Salig är var och en som vördar Herren och vandrar på hans vägar. Du får njuta frukten av dina händers verk. Salig är du, det går dig väl!
Psaltaren 128:1–2

Världen idag

Kvinna knivhuggen i misstänkt islamistdåd

En kvinnlig polisanställd i Frankrike knivhöggs till döds i helgen. Brottet utreds som ett terrordåd.

Den misstänkte gärningsmannen hade under många år levt som illegal migrant i landet, något som lett till en kritikstorm mot den franska regeringen.

Nyheter · Publicerad 12:40, 26 apr 2021

Det var en 36-årig man som på fredagen gick till attack mot en kvinna vid entrén till en polisstation i Rambouillet utanför Paris. Han högg henne i magen och halsen med en drygt tre decimeter lång kniv innan polisen övermannade honom, skriver franska Le Figaro.

När mannen sköts av polis ropade han ”allahu akbar” (Gud är större) och kastade sin kniv mot poliserna. I den väska han hade med sig fanns en bönematta och ett exemplar av Koranen, enligt Le Figaro.

Senare avled han av sina skador.

Den 49-åriga kvinnan som dödades skulle på måndagen hedras med en ceremoni vid polisstationen.

Enligt uppgifter i franska medier hade gärningsmannen tagit sig olagligt till Frankrike 2009, och fått ett tillfälligt uppehållstillstånd 2019. Han ska ha radikaliserats på senare tid, och såg direkt före dådet på videoklipp ”som glorifierade martyrer och jihad”, uppger den franska anti-terrorismåklagaren.

Mannen ska enligt åklagaren haft ”vissa personlighetsstörningar”, men inte bedömts behöva någon behandling när han besökte den psykiatriska öppenvården i februari.

Att mannen levde så länge som illegal migrant i Frankrike har lett till en kritikstorm mot den franska regeringen, som anklagas för slapphänthet.

På fredagseftermiddagen besökte premiärminister Jean Castex och inrikesminister Gérald Darmanin mordplatsen.

”Frankrike har förlorat en av sina hjältinnor i vardagen på grund av en oändligt feg och barbarisk handling”, sade Jean Castex enligt TT.

Även president Emmanuel Macron har uttalat sig om dådet.

”Vi kommer inte att ge upp vår kamp mot islamistisk terrorism”, skriver han på Twitter.

Den misstänkte gärningsmannen kom från samma stad i nordöstra Tuniesien, M’saken, som den man som 2016 körde in en lastbil bland flanörerna på Promenade des Anglais i Nice och på så sätt dödade 86 människor.

Det är dags att vi omvänder oss i frågan om samboskap

Ledare Som protestanter berömmer vi oss av det reformatoriska arvet. ”Reformation” kommer av latinets... onsdag 20/10 00:10

Mördade ledamoten stod för brittisk kristen aktivism

Nyhetskommentar Den konservative brittiske parlamentsledamoten sir David Amess, 69 år, som nyligen mördades av en... onsdag 20/10 00:00

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Olyckan påminde mig om hur skört livet är.

Ungkrönika För några veckor sedan satt jag, min fru Ella och vår dotter Melinda, 1,5 år, i bilen på väg till... onsdag 20/10 00:10

Arbete kan faktiskt vara en form av tillbedjan!

Arbetslivskrönika Jag är inte kunnig i Bibelns grundspråk. Min äldste son, John-Christian, som är teologie doktor, är... onsdag 20/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier