Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Kvinna knivhuggen i misstänkt islamistdåd

En kvinnlig polisanställd i Frankrike knivhöggs till döds i helgen. Brottet utreds som ett terrordåd.

Den misstänkte gärningsmannen hade under många år levt som illegal migrant i landet, något som lett till en kritikstorm mot den franska regeringen.

Nyheter · Publicerad 12:40, 26 apr 2021

Det var en 36-årig man som på fredagen gick till attack mot en kvinna vid entrén till en polisstation i Rambouillet utanför Paris. Han högg henne i magen och halsen med en drygt tre decimeter lång kniv innan polisen övermannade honom, skriver franska Le Figaro.

När mannen sköts av polis ropade han ”allahu akbar” (Gud är större) och kastade sin kniv mot poliserna. I den väska han hade med sig fanns en bönematta och ett exemplar av Koranen, enligt Le Figaro.

Senare avled han av sina skador.

Den 49-åriga kvinnan som dödades skulle på måndagen hedras med en ceremoni vid polisstationen.

Enligt uppgifter i franska medier hade gärningsmannen tagit sig olagligt till Frankrike 2009, och fått ett tillfälligt uppehållstillstånd 2019. Han ska ha radikaliserats på senare tid, och såg direkt före dådet på videoklipp ”som glorifierade martyrer och jihad”, uppger den franska anti-terrorismåklagaren.

Mannen ska enligt åklagaren haft ”vissa personlighetsstörningar”, men inte bedömts behöva någon behandling när han besökte den psykiatriska öppenvården i februari.

Att mannen levde så länge som illegal migrant i Frankrike har lett till en kritikstorm mot den franska regeringen, som anklagas för slapphänthet.

På fredagseftermiddagen besökte premiärminister Jean Castex och inrikesminister Gérald Darmanin mordplatsen.

”Frankrike har förlorat en av sina hjältinnor i vardagen på grund av en oändligt feg och barbarisk handling”, sade Jean Castex enligt TT.

Även president Emmanuel Macron har uttalat sig om dådet.

”Vi kommer inte att ge upp vår kamp mot islamistisk terrorism”, skriver han på Twitter.

Den misstänkte gärningsmannen kom från samma stad i nordöstra Tuniesien, M’saken, som den man som 2016 körde in en lastbil bland flanörerna på Promenade des Anglais i Nice och på så sätt dödade 86 människor.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10