Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Kvinna knivhuggen i misstänkt islamistdåd

En kvinnlig polisanställd i Frankrike knivhöggs till döds i helgen. Brottet utreds som ett terrordåd.

Den misstänkte gärningsmannen hade under många år levt som illegal migrant i landet, något som lett till en kritikstorm mot den franska regeringen.

Nyheter · Publicerad 12:40, 26 apr 2021

Det var en 36-årig man som på fredagen gick till attack mot en kvinna vid entrén till en polisstation i Rambouillet utanför Paris. Han högg henne i magen och halsen med en drygt tre decimeter lång kniv innan polisen övermannade honom, skriver franska Le Figaro.

När mannen sköts av polis ropade han ”allahu akbar” (Gud är större) och kastade sin kniv mot poliserna. I den väska han hade med sig fanns en bönematta och ett exemplar av Koranen, enligt Le Figaro.

Senare avled han av sina skador.

Den 49-åriga kvinnan som dödades skulle på måndagen hedras med en ceremoni vid polisstationen.

Enligt uppgifter i franska medier hade gärningsmannen tagit sig olagligt till Frankrike 2009, och fått ett tillfälligt uppehållstillstånd 2019. Han ska ha radikaliserats på senare tid, och såg direkt före dådet på videoklipp ”som glorifierade martyrer och jihad”, uppger den franska anti-terrorismåklagaren.

Mannen ska enligt åklagaren haft ”vissa personlighetsstörningar”, men inte bedömts behöva någon behandling när han besökte den psykiatriska öppenvården i februari.

Att mannen levde så länge som illegal migrant i Frankrike har lett till en kritikstorm mot den franska regeringen, som anklagas för slapphänthet.

På fredagseftermiddagen besökte premiärminister Jean Castex och inrikesminister Gérald Darmanin mordplatsen.

”Frankrike har förlorat en av sina hjältinnor i vardagen på grund av en oändligt feg och barbarisk handling”, sade Jean Castex enligt TT.

Även president Emmanuel Macron har uttalat sig om dådet.

”Vi kommer inte att ge upp vår kamp mot islamistisk terrorism”, skriver han på Twitter.

Den misstänkte gärningsmannen kom från samma stad i nordöstra Tuniesien, M’saken, som den man som 2016 körde in en lastbil bland flanörerna på Promenade des Anglais i Nice och på så sätt dödade 86 människor.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier