Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Kung Carl Gustafs nationstal till folket direktsändes i SVT. Foto: Sven-Åke Visén/SVT/TT

Kungen förmedlade hopp: ”I slutet segrar ljuset”

Vi alla kan ta till oss av påskens budskap. Det sade kungen då han på palmsöndagen höll ett tv-tal till nationen med anledning av coronapandemin.

– Vandringen är lång och mödosam. Men i slutet segrar ljuset över mörkret, och vi kan åter känna hopp, sade han.

Nyheter · Publicerad 17:00, 6 apr 2020

Kungen refererade flera gånger till påsken i sin hälsning till Sverige i SVT på söndagskvällen.

– Veckan som leder fram till påsk kallas ofta Stilla veckan … Och på många håll är den mer stilla än någonsin, inledde han sitt tal från Stenhammars slott i Sörmland.

Kungen talade om den ansträngda situation som coronaviruset har orsakat och om den civila mobilisering som inletts i landet med anledning av detta. Han tackade alla anställda och volontärer som arbetar med att rädda liv och ser till att samhället i övrigt fortsätter att fungera, trots risk för den egna hälsan.

Kungen fortsatte att tala om allas skyldighet att agera ansvarsfullt och osjälviskt i denna tid, särskilt nu under påskhelgen.

– Det är en tid då man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Många går i kyrkan. Men – en del av detta kommer inte att vara möjligt denna påsk. Det måste vi acceptera. Vi måste tänka om, ställa in oss på att stanna hemma.

Det handlar trots allt om ganska små uppoffringar för de flesta av oss, resonerade kungen, och jämförde med risken att våra barn förlorar far- eller morföräldrar.

– Vi kommer alla att minnas den här tiden, och se tillbaka på den. Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge, sade han.

Kriser hjälper oss att omvärdera, att skilja mellan viktigt och oviktigt och de tar förr eller senare slut, konstaterade kungen. Och när den här krisen är över kommer vårt land att ha nytta av den omtanke och kraft som svenska folket nu uppbådar, menade han.

– Och även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: Du är inte ensam, avslutade kungen.

Talet hyllas nu i sociala medier.

”Högsta betyg! Det var ett mycket viktigt, värdigt och tydligt tal av Hans Majestät. Hans tack till alla som sliter hårt värmer många”, skriver exempelvis TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson.

Kungens betoning på att alla har denna skyldighet att sätta sina medmänniskor i första rummet är mycket värdefull, menar Oscarsson.

Enligt TT tittade drygt 1,3 miljoner på talet. Då innefattas endast de som tittade på tv-sändningen, och alltså inte personer som tittade på nätet.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10