Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Kronprinsessan Victoria: Vi får aldrig acceptera förföljelse

Vi får aldrig acceptera att det finns människor som upplever förföljelse och förtryck. Det sade kronprinsessan Victoria då hon närvarade på minnesceremonin i Auschwitz på Förintelsens minnesdag i måndags. Statsminister Stefan Löfven betonade vikten av att aldrig glömma det som hände.

Nyheter · Publicerad 15:51, 28 jan 2020

Som Världen idag berättade i måndags så deltog statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och riksdagens talman Andreas Norlén på minnescermonin i Auschwitz. Båda kronprinsessan och statsministern har nu delat med sig av sina intryck av dagen.

– Det är en stark upplevelse att vara här med så många överlevare. Många av dem kommer inte att finnas kvar bland oss vid nästa jubileum och det visar på betydelsen av att vi lär och aldrig glömmer, sade Stefan Löfven till TT.

Kronprinsessan Victoria berättade om sina intryck för TV4.

– Att få komma hit tillsammans med överlevande – det är enormt starkt. Jag känner jättestarka känslor. Det är enormt viktigt. Jag är personligen glad och tacksam för att vi hade så många överlevande med oss från Sverige i dag, sade hon.

Kronprinsessan betonade också vikten av att inte glömma eller förneka det som hänt, utan lära oss av det.

– Jag skulle vilja att vi påminner oss själva om att vi absolut inte får acceptera att det faktiskt finns människor i dag som upplever förföljelse, förtryck, hot och våld. Det får inte bli normaliserat i vårt samhället, sade hon.

Under minnesceremonin berättade Auschwitzöverlevaren Elza Baker om de långa köerna till gaskamrarna och de ”öronbedövande skriken”, som hon minns än i dag.

– Jag var bara åtta år och jag förstod kanske inte allt, men jag hörde andra som pratade. Vi såg en stor öppen eld, då hörde jag någon säga: ”De måste ha fått slut på gas, för nu bränner de folk till döds”.

Även Elza Baker framhöll vikten av att minnas.

– Förhoppningsvis kommer denna minnesplats, detta museum, vara kvar som en varning. Så att inte rasism och galna ideologier tillåts få kraft igen. I tider som dessa när minoriteter återigen känner sig utsatta, kan jag bara hoppas att alla står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, sade hon.

Minnesceremonin i Auschwitz som inleddes strax före klockan 16 på måndagen avslutades med en ljusceremoni i Birkenau klockan 17.

Att få komma hit tillsammans med överlevande – det är enormt starkt. Jag känner jättestarka känslor.

Auschwitz-Birkenau och Förintelsen

Under sina tolv år vid makten dödade nazisterna omkring sex miljoner judar, av dessa dog nästan tre miljoner i koncentrationslägren. Det mest beryktade lägret var Auschwitz-Birkenau, beläget i Polen.

Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger, som bestod av tre stora lägerkomplex – Auschwitz, Birkenau och Monowitz – samt ett fyrtiotal satellitläger.

Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner räknades som judar. Omkring en miljon av dessa mördades i lägret. Dessutom mördades omkring 75 000 polacker, 21 000 romer, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar av andra nationaliteter i lägret.

När den sovjetiska armén närmade sig i januari 1945, evakuerades hela lägerkomplexet. Fångarna tvingades ut på dödsmarscher till andra koncentrationsläger. Auschwitz befriades den 27 januari 1945 av ryska trupper. Omkring 200 000 fångar ska ha överlevt.

Källa: levandehistoria.se

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier