Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Gunilla Svensson Foto: Privat

Kritiska röster mot Liseberg: ”Öppnar upp för satanism”

Djävulskt och demoniskt. Så beskriver Gunilla Svensson, en ofta anlitad föreläsare inom nyandlighet, Lisebergs satsning inför årets Halloweensäsong.

Nyheter · Publicerad 09:50, 22 sep 2022

Gunilla Svensson blir upprörd när hon får höra om Lisebergs nya satsning.

– Varför gör man sådant här? Det är hemskt. Jag är förvånad över att det blir hemskare och hemskare och att man spinner på saker som de sju dödssynderna. Ungdomar förstår inte vad det är och vad tanken är, säger hon.

Hon reagerar starkt på Lisebergs beskrivning av hur ”ljuset erövrats av mörkret” och hur ”ljudet hörs av ren besatthet”.

– Det är ju djävulskt och demoniskt. Fruktansvärt, säger hon, och menar att det öppnar upp för satanism och djävulsdyrkan.

På Lisebergs egen Facebooksida sväller kommentarsfältet över med hundratals kommentarer om satsningen, där de flesta är positiva. Men kritiska röster har också höjts. En som kommenterar menar att Liseberg ”traumatiserar människor”, och i en delning av en artikel om satsningen skriver en person att satsningen måste stoppas eller bojkottas.

”Gör som jag och lämna en synpunkt till Göteborgs stad. Sådant här kan vi inte tolerera”, skriver personen.

En annan person, som delat samma inlägg, reagerar också starkt:

”Den psykiska ohälsan bland unga är ett skenande problem i Sverige och ändå väljer Liseberg att bidra till problemet genom att marknadsföra och erbjuda dessa destruktiva och skadliga aktiviteterna för barn och unga.”

Gunilla Svensson reagerar också starkt på hur Liseberg målar upp mörkret som något fantastiskt.

– Faran är att man går in i det med nyfikenhet och blir fast i något man inte kan ta sig ur, säger hon.

I sitt jobb som lärare möter hon ofta barn som mår dåligt och haft mardrömmar efter att sett skräck på tv, något hon menar kan leda till ett ännu större intresse av skräck.

Hon har själv även mött många människor som blivit fria efter att varit fast i new age.

– De som varit djupt involverade i sådant blir jättearga när de hör om sådant här, för de tycker att det görs så legitimt och trevligt när det bara handlar om ond bråd död.

Mårten Westlund, tillförordnad marknadschef på Liseberg, håller dock inte med om kritiken som riktas mot deras Halloweensatsning.

– Jag blir lite förvånad, jag har inte hört den kritiken tidigare. Men rent generellt så får Halloween ofta kritik från det andliga och religiösa hållet, säger han till Världen idag.

Han understryker att Liseberg inte på något sätt vill driva med religion, kyrkor eller satanism.

– Det är mer ett kulturallmänt gods som man ofta jobbar med när det kommer till skräck. Det är frågor som vi alla har en relation till, menar han.

Han utvecklar tankarna om skräckhuset ”7” där besökarna utmanas av de sju dödssynderna.

– Vi har tyckt att det är intressant att ta en fråga som ligger ganska nära och dra den till dess extremer. Jag kan inte se att det finns någon risk att vi driver mot satanism eller att det finns några sådana spår i detta.

Mårten Westlund håller inte heller med om kritiken om att Liseberg bidrar till problemet med skenande psykisk ohälsa i Sverige genom Halloweensatsningen.

– Vi gör naturligtvis ingenting som vi tror skulle vara bestående skadligt, så den bilden kan jag inte dela, säger han.

Överlag får Liseberg ofta kritik för olika saker, framhåller Mårten Westlund.

– Det finns alltid massor av olika perspektiv där människor upprörs och vi är medvetna om att det här är en fråga som man kan tycka starkt om. Men jag tror att det finns oerhört många delar som är väldigt mycket farligare, säger han.

– Allt är på låtsas, inget är farligt. Vill man inte möta det här så behöver man inte. Det tycker vi är superviktigt, understryker Mårten Westlund.

Jag är förvånad över att det blir hemskare och hemskare och att man spinner på saker som de sju dödssynderna.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier