Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Kritiserat böneförbud i Bromölla är inte totalt

Att Bromölla kommun har förbjudit bönestunder på arbetstid för sina anställda, har väckt starka reaktioner. Nu berättar kommunen för Världen idag att det inte innebär ett totalt förbud mot böner, utan att det handlar om att verksamheten inte ska påverkas.

Nyheter · Publicerad 11:48, 17 jun 2019

Flera medier har rapporterat om det förbud mot bönestunder på arbetstid som den SD-ledda kommunstyrelsen i Bromölla röstat igenom gällande kommunens anställda. Beslutet ska ha tagits i samband med att man skulle ta fram nya riktlinjer gällande arbete och religion för kommunanställda.

Kommunstyrelsen uppges ha diskuterat vad som ska gälla vid raster, pauser och måltidsuppehåll, men till slut kommit fram till att stryka stycket helt och hållet och i stället bara ha en mening.

– Hela texten under rubriken bönestund ska ersättas med att det inte är tillåtet med bönestund på arbetstid, sa kommunchef Marie Wäppling till Kristianstadsbladet.

Enligt tidningen röstade M, SD och det lokala partiet ”Alternativet i Bromölla” för ett böneförbud, vilket innebar att omröstningen slutade med åtta röster mot sju. När Världen idag tittar på hur kommunstyrelsen är sammansatt framgår det att även något av partierna S, C, L och KD måste ha röstat för förbudet.

Beslutet i Bromölla har väckt starka reaktioner.

”Det Bromölla … ägnar sig åt är en slags högerpopulistisk folkuppfostran”, skriver Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och menar att det handlar om islamofobi.

Även Jacob Rudenstrand från Svenska evangeliska alliansen är kritisk till förbudet.

– Kommunen verkar göra ett problem av något som kanske inte är ett problem, säger han.

Genom att lyfta denna fråga vill kommunen visa att de tar segregationsutmaningen på allvar, tror han. Men enligt Rudenstrand borde inte några minuters bön vara det som är problemet.

– Att fika, småprata, kolla Facebook, ta lite luft, springa till kiosken och ha friskvårdstimme på yogamattan går bra. Varför inte be? frågar han sig.

Jacob Rudenstrand betonar samtidigt att han inte känner till den specifika situationen i Bromölla och vad som föranlett förbudet.

Världen idag försöker nå Eric Berntsson (SD) för att höra hur tankarna gått, men lyckas inte. Till Kristianstadsbladet säger han dock att intentionen med beslutet är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be – att bönen inte ska hindra arbetet.

För Lokaltidningen Kristianstad Bromölla och Östra Göinge utvecklar han sitt resonemang.

– Precis som det inte är tillåtet att gå ifrån sitt arbete för att röka är det inte heller tillåtet att gå ifrån för att be. Det är samma sak, säger han, och syftar på att kommunen är en rökfri arbetsplats.

Eric Berntsson påpekar att man är på jobbet för att arbeta, och inte för att be.

– Ingen annan ska behöva gå in och täcka upp för dig på arbetsplatsen för att du ska gå ifrån och be, säger han.

Världen idag hör av sig till Bromölla kommun för att höra om man haft problem med bön på arbetstid. Det har man inte haft, svarar kommunchefen Marie Wäppling.

Världen idag frågar vidare om det kommer vara tillåtet att be en bön inom sig så länge arbetet inte påverkas.  

– Ja, svarar Wäppling.

HR-specialisten Linnéa Sjödin förklarar mer.

– Riktlinjen prioriterar medborgarperspektiv och verksamhetens behöriga gång före medarbetarens personliga livsåskådning. Religionsutövning skulle utifrån denna tolkning och tillämpning vara möjlig så länge det inte inverkar på verksamheten, skriver hon i ett mejl.

Kommunen verkar göra ett problem av något som kanske inte är ett problem.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier