Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Kritiserade Trump för hemliga dokument – hade likadana själv

Donald Trump har fått massiv kritik, bland annat från Joe Biden, för att ha haft flera hemligstämplade dokument i sin bostad i Mar-a-Lago. Nu kommer det uppgifter om att Biden har hemligstämplade handlingar från sin tid som Barack Obamas vicepresident.

– Definitivt pinsamt, säger Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg.

Nyheter · Publicerad 07:00, 11 jan 2023

Vid en razzia i expresidenten Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i augusti tog FBI med sig mer än 100 hemligstämplade dokument – ett fynd som granskas av justitiedepartementet.

Orden mot Trump var hårda, och kom inte minst från nuvarande presidenten Joe Biden.

Nu visar det sig att jurister har hittat cirka tio sekretessbelagda handlingar hos Joe Biden från epoken då han var landets vicepresident. Dokumenten hittades i november i samband med städningen av tankesmedjan Penn Biden Center som är kopplad till University of Pennsylvania. Presidenten använde regelbundet ett kontor i byggnaden från mitten av 2017 fram till 2020, då valkampanjen startade, uppger CNN.

Så fort handlingarna hittats lämnades de över till riksarkivet National Archives som hanterar sådant material, uppger Joe Bidens rådgivare Richard Sauber. Justitiedepartementet är nu satt att undersöka dokumenten.

”Vita huset samarbetar med National Archives och justitiedepartementet”, säger Sauber i ett uttalande.

Richard Sauber beskriver det som ”ett litet antal dokument med sekretessmärkning” som ska ha legat i ett låst skåp på tankesmedjan.

Det är ännu oklart om brott har begåtts i samband med att dokumenten lämnats kvar i skåpet, men bedömare påpekar att Joe Biden sågat sin företrädare Donald Trump efter att sekretessbelagda handlingar hittats i hans residens i Florida.

– Oavsett om det är brottsligt eller inte så är det definitivt pinsamt, eftersom han kritiserat Trump stenhårt för liknande saker, säger USA-kommentatorn Ginna Lindberg i Ekot.

Joe Biden var vice president åt dåvarande president Barack Obama, under åren 2009 till 2017.

Bidens har uppgett att han har varit professor vid University of Pennsylvania – universitetet som tankesmedjan där dokumenten hittades hade koppling till. Austin American Statesman menar dock att detta inte är helt sanningsenligt. Biden var presidentprofessor vid universitetet i drygt två år, men hans uppgifter innefattade inte hela spektrumet av aktiviteter som brukar känneteckna en professor, exempelvis undervisning av klasser, oberoende forskning och hantering av administration, uppger Austin American Statesman.

Oavsett om det är brottsligt eller inte så är det definitivt pinsamt ...

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00