Bibeln och kristendomen ger en nödvändig bakgrundsförståelse för det nutida svenska samhället, skriver nio religionsforskare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. De sågar Skolverkets förslag att stryka direkta hänvisningar till Bibeln i kursplanen för religionskunskap och menar att myndigheten förminskar Bibelns betydelse.
”Behandlingen av kristendomens urkunder lägger en viktig grund för att förstå relationen mellan religionernas skrifter och nutida tolkningar”, skriver bland andra Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap, och Cecilia Wejryd, docent och universitetslektor i kyrkohistoria.
Författaren Björn Ranelid anser att när Bibeln tonas ner så suddar man samtidigt ut vårt samhällets relation till rättslära, lögn och sanning, godhet och ondska.
– Bibeln är en gigantisk gränslös referens i förhållande till etik, moral, filmer, sånger, litteratur, poesi, prosa, essä och estetik, säger han till Lärarnas tidning.
Även bland politiker väcker Skolverkets förslag starka reaktioner. Kristdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Gudrun Brunegård menar att myndighetens förslag bidrar till en nedmontering av kunskap.
”I förslaget är kristendomen hopbakad och jämställd med övriga världsreligioner, uppenbarligen utan hänsyn till att just kristendomen har präglat det svenska samhället under tusen år och större delen av Europa under tvåtusen år”, skriver hon i Skolvärlden där hon också påpekar att det finns en rad andra kontroversiella förslag som inte fått lika stort utrymme medialt.
Begrepp som medeltiden, renässansen, stormaktstiden, barocken, upplysningen, frihetstiden, den gustavianska tiden, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget lyser med sin frånvaro i förslaget som gäller historieämnet, skriver hon.
Och i geografin föreslås mycket av namngeografin avvecklas, ”det vill säga kunskap om namn och läge på landskap, orter, berg, hav och vatten”.
En Facebookgrupp som kräver att Skolverket drar tillbaka sitt förslag och behåller Bibeln i religionskunskapen har i skrivande stund nära 3 000 medlemmar. Man har inlett en mejlkampanj som riktar sig till Skolverket och till samtliga ledamöter i riksdagens utbildningsutskott.
”Har man religionskunskap som ämne i grundskolan och ska skildra de olika religionerna borde det vara självklart att man skildrar dem utefter vad som inom religionen själv anses vara viktigt”, menar man.
I förra tisdagens Världen idag sågade även den kända historikern Dick Harrison Skolverkets förslag.