Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

Kritikstorm mot ”pedofillåt”

En sång gjord av komikerna Simon Gärdenfors och Anton Magnusson som i positiva ordalag beskriver våldtäkt mot barn har de senaste dagarna fått tiotusentals att reagera. Spotify har plockat bort sången och upphovsmännens uppträdanden avbokas på plats efter plats. Polisen har också fått ta emot anmälningar.

Nyheter · Publicerad 18:00, 3 jul 2018

I skrivande stund har polisen meddelat att en förundersökning avseende uppvigling och förledande av ungdom har inletts.

”Vidrigaste låt jag någonsin hört”, menar artisten Pernilla Wahlgren. ”Äckeldynga”, tycker komikern Mia Skäringer, och retorikexperten Elaine Eksvärd uppmanar sina följare att anmäla låten som romantiserar övergrepp mot barn.

Sången, vars grova titel Världen idag väljer att inte skriva ut, släpptes 2015 men har de senaste dagarna orsakat en veritabel storm på nätet. Jonatan Alfvén på organisationen Love and hope som arbetar för att rädda barn ur sexindustrin är en av dem som drivit på för att pedofil-texten ska få konsekvenser för upphovsmännen.

”Ställe på ställe i Sverige avbokar nu skandalduon Anton Magnusson (Mr Cool) och Simon Gärdenfors (tv-komiker) efter deras uppmärksammade texter om mord och våldtäkt av kvinnor och barn. Bara i går bokade fyra platser av dem, samtidigt som många sitter och diskuterar sina beslut nu. Stockholm Comedy Club hörde av sig sent i går och vädjade om att folk skulle sluta höra av sig. De behövde få sömn. Det hade ringt konstant och de hade fått hundratals samtal och mejl av upprörda människor”, berättar Jonatan Alfvén under lördagen.

I sina Facebookinlägg som delas av tusentals personer beskriver han hur plats efter plats nu avbokar komikerna efter påtryckningar och att låten har polisanmälts av flera. På sociala medier kan man också läsa hur personer som utsatts för övergrepp som barn beskriver att sår rivs upp till följd av låten. En rad debattörer har samtidigt menat att det är fel att försöka censurera uttryck, om än hemska, som man ogillar. Alex Schulman, krönikör i Expressen, tycker till exempel att låten är vidrig men har rätt att få finnas.

Elaine Eksvärd konstaterar dock på sin blogg att frågan man borde ställa sig hur något så grovt som sårar många, ens har skrivits.

”Var god sluta”, uppmanar hon.

Själv säger Simon Gärdenfors till SVT att det ”var tänkt som underhållning för folk som uppskattar grov humor”. Han säger också att de fått ta emot hat och hot på grund av uppmärksamheten kring sången och att de tar avstånd från varje form av övergrepp.

”Vi har hela tiden bara försökt vara roliga. Bara det, inget annat.”

Jonatan Alfvén menar att det märks att svenska folket satt ner foten.

”Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Humor är inte att våldta och döda barn”.

Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Humor är inte att våldta och döda barn.

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10