Nyheter

Kritikstorm efter SD-toppens attack på Pridefestivalen

Björn Söders (SD) ifrågasättande på X av att barn utsätts för Prides sexualisering har mött hård kritik från riksdagskollegor.
Björn Söders (SD) ifrågasättande på X av att barn utsätts för Prides sexualisering har mött hård kritik från riksdagskollegor.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder går på plattformen X till attack mot Pride. Han kopplar festivalen till pedofili och menar att barn inte bör utsättas för sexualiseringen som eventet innebär. Söders utspel har sågats av många, däribland L-ledaren Johan Pehrson.

Publicerad Uppdaterad

Björn Söder har på X (tidigare Twitter) lagt upp bilder på när små barn under Pridearrangemang exponeras för starkt sexualiserade scener, med bland annat närapå nakna vuxna män som poserar som hundar i koppel.

”Tycker verkligen svenska folket att detta är ok?” skriver han och fortsätter:

”Jag vill betona att jag har inget emot homo- eller bisexualitet. Vad varje vuxen människa har för sexuell läggning är totalt ointressant så länge det inte drabbar oskyldiga. Men detta med Pride och involvering av barn och legitimering av pedofili är en helt annan sak.”

Söder länkar också till en artikel från Världen idag som redogör för de historiska kopplingarna mellan RFSL-företrädare och övergrepp på barn. I artikeln återges även ett sexualpolitiskt uttalande från RFSL till justitiedepartementet 1983, där man försvarade en positiv inställning till pedofili:

”Pedofilen skänker ömhet och kärlek … Pedofilen är inte sjuk …”, löd skrivelsen bland annat. Den var undertecknad av ordföranden Kjell Rindar, som invigningstalade på Pridefestivalen så sent som 2011.

Söder ska enligt TT även ha skrivit inlägg på X där han anklagar talmannen och statsministern för att legitimera pedofili genom sitt stöd till Pride. Han raderade sedan flera av inläggen.

Att koppla Pride till pedofili är fel och kränkande, menar Söders kritiker.

”Vilket makalöst dravel. Intolerans är osvenskt. I mitt Sverige får man älska vem man vill och vara den man är”, skriver arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), i ett svar.

Utrikesminister Tobias Billström (M) fördömer också Söders utspel i hårda ordalag. Och statsminister Ulf Kristersson lade upp en bild där han syns med en prideflagga på balkongen i sin bostad, Sagerska palatset.

I ett mejl till  Aftonbladet uppger Linda Lindberg, gruppledare för SD, att hon framfört till Björn Söder att hans ”höjda tonläge” är problematiskt och hon menar att påståenden om pedofili är att ta kritiken ”onödigt långt”.

Hon tycker att det är förståeligt att Söder hyser agg mot Pride då de återkommande kritiserat och exkluderat SD, och anser inte att uttalandena är riktade mot hbtq-personer utan Pride som organisation.

Lindberg skriver också att hon förstår Björn Söders tankar kring att låta barn delta i paraden som kretsar mycket kring sexuella uttryck.

Världen idag har på både ledar- och nyhetsplats uppmärksammat flera kontroversiella inslag under årets Pride i Stockholm, däribland drogliberalism, bejakande av våld kopplat till sex och opinionsarbete för att legalisera sexköp. De större etablerade medierna har hittills inte uppmärksammat dessa delar av Pride.

Powered by Labrador CMS