Under flera års tid har Islamiska staten satt skräck i världen genom sina brutala avrättningar av oliktänkande. Nu när terrororganisationen i princip är besegrad och Syriens president Bashar al-Assad ser ut att ta kontroll över landet återstår frågan vad som ska hända med de överlevande IS-terroristerna.
USA:s president Donald Trump vädjade nyligen till sina europeiska allierade att ta tillbaka dem och ställa dem inför rätta.
”Alternativet är inte bra eftersom vi kommer tvingas släppa dem”, skrev han i en tweet angående de IS-terrorister som är tillfångatagna i Syrien.
I Storbritannien pågick nyligen en intensiv debatt om en IS-hustru som vädjade om att få komma tillbaka till Storbritannien – detta trots att hon inte ångrade att hon anslutit sig till terrororganisationen.
Landets myndigheter meddelade till slut att kvinnan skulle förlora sitt brittiska medborgarskap då hon antogs kunna få medborgarskap i Bangladesh, som hon hade påbrå ifrån.
Enligt Säpo har drygt 150 av de omkring 300 personer som rest från Sverige för att ansluta sig till IS i Syrien kommit tillbaka. Enligt nyhetsbyrån TT har ingen av dessa dömts för brott begångna i konfliktzonen.
År 2016 införde Sverige en lag som kriminaliserade terrorresor, men eftersom majoriteten av IS-terroristerna reste till Syrien före 2016 har ingen dömts för detta.
– Reste man innan lagen trädde i kraft kan man inte straffas för det, säger Anders Kretz, senior rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism, till Svenska Dagbladet.
En lag om förbud mot att delta i terrororganisationer är på gång, men väntas träda kraft först i augusti.
Det som Sverige kan göra, med nuvarande lagstiftning, är således att utreda IS-terroristerna för enskilda krigsbrott. Enligt experter blir detta dock svårt.
– Problemet kommer att vara bevisningen. Fall som de här kräver att man har duktiga, kunniga utredare och bra med resurser, säger Hans Brun, senior analytiker vid Försvarshögskolan, till TT.
Något annat som Sverige kan göra är att låta Säpo söka upp IS-terroristerna för att prata med dem – men detta kräver att terroristerna själva går med på detta.
En som inte skräder orden när det gäller Sveriges hantering av IS-återvändare är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
”Dessa IS-honor som nu tigger om att hämtas tillbaka borde låtas ruttna kvar där”, skrev han i en uppmärksammad tweet.
I ett Facebookinlägg, som gillats av över 30 000 personer, beskrev han sedan vilka reaktioner han fått på uttalandet.
”Fler journalister har frågat mitt parti vad de tänker göra åt mig och min ’ton’ än vad de frågat partiledare om vad de ska göra för att stoppa inflödet av IS-terrorister”, skrev han.
I inlägget beskrev han vidare hur kända personer kallat honom ”vidrig” och att de ”kräks av honom”.
”Jag läser om hur en IS-terrorist karvar huvudet av en fyraårig flicka samtidigt som hon skrek efter sin mamma på en gata i Raqqa, hur de stampade sönder huvuden på spädbarn, de dränkte människor levande i burar, hur de våldtog och urskillningslöst dödade. Jag tänker på vad som är vidrigt”, skrev Bali.
I en debatt i Opinion live gick han till hårt angrepp mot svenska politiker.
– Det viktiga är att erkänna att det är för sent. Jag gav förslag redan 2015 att vi skulle ändra landsförräderilagen så att IS-terroristerna ska kunna dömas som landsförrädare, men vi gjorde inget. Och nu är vi fast här med brallorna nere. Det enda som är kvar för politikerna att göra är att titta in i kamerorna och be om ursäkt, sade han.
Att ”hämta hem” IS-terroristerna är det sista vi ska göra, enligt Bali.
– Det är stötande att människor är fast i flyktingläger i Syrien för att deras föräldrar har blivit slaktade – de har ingen chans att ens komma i närheten av att se Sverige. Och vi ska åka och hämta hit IS-terroristerna? De har blivit av med rätten att kalla sig svenskar, sade han.
Miljöpartisten Rasmus Ling som debatterade mot Hanif Bali fick knappt en syl i vädret.
– Bekämpandet av terrorism har varit en av de mest prioriterade frågorna för regeringen, sade han dock.
Senare i debatten gick Hanif Bali så långt att han sa att Sverige blivit en fristat för IS-terrorister på samma sätt som Argentina blev en fristad för nazister efter andra världskriget.
En annan som är kritisk till Sveriges agerande är terrorexperten Magnus Ranstorp.
– Det har tagit alldeles för lång tid. Vi varnade för det här 2013 och sade att man skulle kriminalisera det, sade han i Opinion live.
Till TT säger han vidare att han anser att det borde inrättas en internationell krigstribunal där europeiska länder tillsammans kan lagföra misstänkta terrorister som begått brott under Syrienkriget. Han tycker även att en diskussion om att utreda alla IS-återvändare borde föras.
Ytterligare en person som kritiserat Sveriges agerande är Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
”Att återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap är en del av lösningen. Enklare, billigare och mer träffsäkert än att åtala dem i svensk domstol”, skrev han nyligen i en tweet.
– Vi är för mjuka mot de här terroristerna, sade han sedan till GT.
Enligt en kartläggning i Svenska Dagbladet har samtliga nordiska länder hårdare lagstiftning än Sverige när det gäller olika former av terrorsamröre.
Samtidigt pågår i Sverige en diskussion om hur IS-återvändarna ska återanpassas till samhället.