Centerpartiets valberedning föreslog Muharrem Demirok som efterträdare till Annie Lööf och i februari ska Centerstämman fatta beslut om vem som blir ny partiledare. Men de senaste veckorna har allt fler ifrågasatt om Demirok är rätt val.
Det började med att två misshandelsdomar mot honom blev kända. Demirok har enligt domarna skallat två personer vid två olika tillfällen på 90-talet. När han i helgen intervjuades i SVT:s Agenda om saken lovade han att detta är de enda två tillfällena då han varit våldsam. I en krönika i Expressen ifrågasätter Linda Jerneck hur trovärdigt påståendet är.
”Den föreslagne Centerledaren Muharrem Demirok påstår att han bara varit våldsam vid två tillfällen i sitt liv. Vilken osannolik otur att han dömdes båda gångerna!” skriver hon ironiskt och syftar på att endast en liten del av alla misstänkta misshandelsfall leder till fällande domar.
Det har också seglat upp sociala medier-utspel från Demirok som gjort att kritiken vuxit.
”Vet ni vad jag är riktigt j***a trött på? Äldre, privilegierade och, dare I say it, vita män. De slänger ur sig påståenden, gissningar och rena osanningar som de hävdar är fakta, sen blir de kränkt när man ifrågasätter eller rent av motbevisar deras ’perfekta’ tes”, skrev han i ett Twitterinlägg 2021.
Inlägget raderades kort därefter med hänvisning till att han fick motta hat och hot. Han menade att det skrivits i affekt och i ett svagt ögonblick. De inlägg som skrevs i direkt anslutning till detta ligger dock kvar:
”Jag orkar inte låta dessa män domdera och agera som att de vore universums mitt …”, skriver han.
Liknande uttryck har Demirok använt sig av tidigare på Twitter. Han har exempelvis berättat om en bokrelease som han valde att ”skippa” eftersom den handlade om en ”äldre vit man” som skulle ”bre ut sig om sin egen förträfflighet”.
Muharrem Demirok har dessutom i samma forum berömt Turkiet och Erdogan.
”I dag presenterade Erdogan det demokratiseringspaket som varit så oerhört omtalat. Turkiet är verkligen på rätt väg”, skrev han hösten 2013 då han också menade att Erdogan löser ”faktiska problem”.
De som kommer till Demiroks försvar påpekar att även till exempel förre stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) berömt Turkiet och under denna period uttryckte förhoppningar om en demokratisk utveckling.
Sakine Madon framhåller dock i en ledartext i Upsala Nya Tidning att Demirok skrev sina tweets vid en tidpunkt då det uppmärksammades att Turkiet var det land som höll flest journalister i fängelse.
”Vad fick Demirok – som uppenbarligen följde den politiska utvecklingen – att hävda att Turkiet då var ’på rätt väg’?” skriver Madon.
Det har även spridits rykten om att Muharrem Demirok inte erkänner det historiska folkmordet på kristna grupper, Seyfo. Detta tillbakavisas dock av Centerpartiets pressavdelning, rapporterar Bulletin.
Muharrem Demirok har både svenskt och turkiskt medborgarskap, något som väckt frågor om hur detta kommer påverka Sveriges säkerhet.
”Det finns exempel på länder med uttrycklig nationell lagstiftning som tvingar landets medborgare, oavsett var i världen de befinner sig, att samarbeta med hemlandets säkerhets- och underrättelsetjänster”, skriver Säpo, enligt TT.
Demirok ska nu dock avsäga sig sitt turkiska medborgarskap, för att säkerställa att det i rollen som partiledare inte ska finnas några hinder framöver vad gäller tillgång till möten eller information, uppger Centerpartiets presstjänst för TT.
Demirok beskriver sig själv som kulturell muslim men samtidigt ”stolt medlem” i Svenska kyrkan. Angående muslimer i Sverige skrev Demirok 2013 på Twitter:
”Sverige är ganska schizofrent. Bestäm er nu. Är ni rädda för att vi ska ta över eller inte? Vi måste ju förhålla oss till er syn #islam”.