Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Abortförespråkande demonstranter får komma till tals på flera sätt i SVT:s rapportering om abortutvecklingen i Polen, men så vitt Världen idag har kunnat se har varken politikerna eller andra personer som vill skydda foster med skador fått komma till tals. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Kritik mot SVT: Rapporterar ensidigt om abort i Polen

Människor som är positiva till att Polen kan komma att skydda ofödda barn med exempelvis Downs syndrom från abort får inte komma till tals i SVT:s rapportering. I ett Rapport-inslag och i flera webbartiklar om frågan citeras personer som är kritiska till utvecklingen, men varken politikerna bakom lagförslaget eller andra abortkritiker får ge sin syn.

Nyheter · Publicerad 14:00, 17 nov 2020

I tisdagens Rapportsändning visades ett inslag om abortlagstiftningen i Polen, där författningsdomstolen har beslutat att abort av foster med skador eller kromosomavvikelser strider mot konstitutionen och därmed kan komma att förbjudas.

I inslaget får flera personer som deltar i stora protester mot förslaget komma till tals, och därefter besöker SVT-teamet en kvinna som inte fick göra abort i Polen och därför valde att göra ingreppet i Tyskland i stället.

– Det hade varit en katastrof [om jag hade tvingats behålla barnet], berättade kvinnan som led av förlossningsdepression när hon blev gravid.

Hade hon fött barnet hade depressionen kunnat bli så allvarlig att hon hade riskerat att läggas in på sjukhus och inte kunnat ta hand om sina andra barn, förklarade hon.

Ingen politiker som står bakom lagförslaget fick komma till tals i inslaget – inte heller någon förespråkare av förslaget.

Det är långt ifrån enda gången som SVT inte låter båda sidor komma till tals i sin rapportering om abortfrågan. Världen idag har uppmärksammat saken tidigare och tittar man på SVT:s webbartiklar om lagförslaget i Polen kan man se att abortkritikerna inte får komma till tals en enda gång.

I en artikel intervjuas en sociologidocent som påstår att abortkritikerna använder olika strategier som att försöka ”föra fram att abort är skadligt för kvinnan”. Abortkritikerna får inte bemöta påståendet.

I en annan artikel citeras en jurist som säger att beslutet är ett ”förödande beslut som kommer förstöra livet för många kvinnor och många familjer”. I samma artikel citeras en av demonstranterna som säger att det är ”galet att sådana här kontroversiella beslut tas när hela samhället lever i rädsla för pandemin”. Ytterligare en person som får komma till tals i artikeln är Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatovic, som säger att det är ”en sorglig dag för kvinnors rättigheter”. Inte heller här får politikerna bakom lagförslaget bemöta påståendena, och någon annan person som är positiv till förslaget får heller inte komma till tals.

I en tredje SVT-artikel får återigen proteströrelsen komma till tals utan att någon abortkritiker intervjuas.

I en fjärde artikel citeras Amnesty International som kallar dagen då domstolsutfallet kom för en sorgens dag. Här står det även att ledamöter från det styrande partiet menar att abortundantaget strider mot rätten till liv, men någon av politikerna eller lagförslagets anhängare intervjuas inte här heller.  

På organisationen Livsval, som verkar för ”ett Sverige där ingen önskar abort”, är man kritisk till SVT:s rapportering.

”Problemet är att fri abort framställs som okomplicerat och får stå oemotsagt. Det är ensidigt och åsiktsformerande”, skriver organisationens styrelse i ett mejl till Världen idag.

Världen idag hör av sig till SVT för att höra på vilket sätt rapporteringen om abortutvecklingen i Polen rimmar med kravet att public service ska vara opartiskt.

– Vi bedömer att publiceringarna rimmar väl med kravet på opartiskhet, skriver SVT:s pressavdelning i ett mejl till Världen idag.

På vilket sätt tycker ni att era tittare får en rättvis bild av båda sidorna i den här frågan?

– Författningsdomstolens beslut och argument framkommer såväl som argumenten från dem som demonstrerar.