Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Kritik mot svenskt bistånd efter avslöjande om judehat

Förtroenderådet för biståndsorganisationen Islamic Relief Worldwide har bytts ut sedan det framkommit att två ledamöter spridit antisemitiska inlägg på Internet. Nu kommer kritik mot att Sverige betalar ut hundratals miljoner i bistånd till organisationen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 aug 2020

Islamic Relief Worldwide, som har sitt högkvarter i Storbritannien, råkade först i blåsväder i juli.

Då avgick organisationens direktor Heshmat Khalifa, som även satt med i förtroenderådet, sedan det framkommit att han åren 2014 och 2015 – innan han togs med i förtroenderådet – spridit flera antisemitiska inlägg i sociala medier.

Bland annat hade Heshmat Khalifa kallat Egyptens president Abdel-Fattah el-Sissi för en ”sionistisk gris” och ”sionistisk förrädare” för dennes stöd för Israel, enligt ett avslöjande av Lorenzo Vidino, en expert på islamism vid George Washington-universitetet.

Heshmat Khalifa hade också kallat judarna för ”avkommor till apor och svin” – ett uttryck som bygger på en kontroversiell vers i Koranen. Dessutom berskrev han palestinska Hamas, som är terrorstämplat bland annat i Storbritannien, som ”den renaste motståndsrörelsen i historien”, skriver The Times om avslöjandena.

Heshmat Khalifa bad om ursäkt för inläggen. Men hans ersättare i förtroenderådet, Almoutaz Tayara, blev inte långvarig.

Även han hade spridit antisemitiska budskap på Internet under 2014 och 2015. Bland annat beskrev han Hamas ledare som ”stora män” och kallade Israel ”den sionistiska fienden”.

Almoutaz Tayara är även styrelseordförande för Islamic Relief i Tyskland. Enligt en tysk blogg om islamism fick organisationen kännedom om de antisemitiska inläggen redan 2017, men lät då nöja sig med en ursäkt. Nu meddelar man att Almoutaz Tayara inte ställer upp för omval.

Efter dessa avslöjanden valde förtroenderådet för Islamic Relief Worldwide att avgå, däribland dess ordförande Lamia Elamri, som är ordförande för Islamic Relief Sverige och verksamhetsledare för studieförbundet Ibn Rushd.

Lamia Elamri har suttit med i förtroenderådet sedan 2013 och efter det att rådet avgick valdes hon in på nytt, fast nu som vice ordförande.

Islamic Relief Worldwide har fördömt de antisimitiska inläggen och förklarat att man framöver kommer att göra en grundligare genomlysning av de personer som tas in i förtroenderådet.

I fotspåren av skandalen kring Islamic Relief Worldwide ifrågasätts nu det svenska finansiella stödet till organisationen.

I en ledarartikel som fått omfattande spridning noterar tidningen Expressen att IRW fått 761 miljoner kronor från Sida de senaste tio åren, varav 121 miljoner kronor bara i år.

”Sida har tidigare inte tvekat att dra in stöd till skandaldrabbade hjälporganisationer”, skriver tidningen och menar att myndigheten bör se till att svenska skattepengar inte går till judehat.

Lars Adaktusson (KD) riktar sig i ett inlägg på Twitter till Sidas generaldirektör Carin Jämtin och biståndsminister Peter Eriksson (MP): ”Det duger inte att tiga om detta. Höj rösten mot antisemitismen och sätt stopp för stödet till Islamic Relief.”

Carin Jämtin skriver på Sidas hemsida att det är ”fullständigt oacceptabelt med antisemitiska uttalanden, eller uttalanden som uppmanar till eller förhärligar våld”.

Av uttalandet framgår det att Sidas avtal med Islamic Relief går ut i år och att myndigheten i sin bedömning inför ett nytt avtal kommer att ”efterfråga svar på de frågor som väckts kring organisationens företrädare och styrelsens avgång”.

Tidigare i augusti ställde riksdagsledamot Björn Söder (SD) en skriftlig fråga till biståndsministern om Islamic Relief, där han bland annat nämnde de antisemitiska uttalanden som gjorts.

I sitt svar berörde inte Peter Eriksson kritiken, utan nöjde sig med att konstatera att ”alla organisationer som får finansiellt stöd av Sida ska dela myndighetens värdegrund om alla människors lika värde och respekt för jämlikhet och mångfald”. ​​​

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier