Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

Kritik mot kyrkostyrelsens Israelresa: "Indoktrineringsresa"

”En i raden av de politiska indoktrineringsresor Svenska kyrkan ordnar och finansierar för grupper inom och utanför kyrkan”. Så beskriver prästen och debattören Annika Borg den resa till Israel som kyrkostyrelsen, Svenska kyrkans högsta verkställande organ, gjorde i förra veckan.

Nyheter · Publicerad 10:52, 15 okt 2018

Det är i ett blogginlägg på Kristen opinion som Annika Borg kritiserar kyrkostyrelsens resa.

”Propaganda mot Israel och anti-judiska budskap är resans syfte och fokus”, skriver hon och ger en rad exempel på vad man från kyrkans sida valt att prioritera under sin vistelse. Som att man har en föredragningspunkt om islamofobi, men inte om antisemitism.

Gruppen kommer också att besöka checkpointen i Betlehem tillsammans med det hon kallar den Palestinaaaktivistiska, anti-israeliska organisationen EAPPI, också känt som följeslagarprogrammet.

Annika Borg menar att man valt att aktivt undvika besök på exempelvis Israel Museum, Yad Vashem, museet till minne av Förintelsens offer, och att man håller sig borta från de judiska delarna av Jerusalem.

”Judiskt liv, judisk historia och de kristna rötterna i judendomen lyser med sin frånvaro”, menar Annika Borg som också påpekar att flera medverkande, som ska tala till gruppen under resan, har antiisraeliska utgångspunkter. Hon noterar även att Tempelplatsen i programmet bara benämns med sitt arabiska/islamiska namn.

”Jag har läst programmet och ställer mig frågan varför Israel överhuvudtaget ska släppa in ärkebiskopen och kyrkostyrelsen i landet. Att Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem fortsätter att vara platsen för politisk aktivism mot Israel står klart.”

Erika Brundin är chef för ledningsavdelningen på kyrkokansliet och har arbetat med kyrkostyrelsens resa. Hon betonar för Världen idag att syftet med resan är att kyrkostyrelsen ska få ta del av den verksamhet som Svenska kyrkan stödjer och samverkar med.

– Inom ramen för STI (Svenska teologiska institutet) finns ett stort arbete med judisk-kristen dialog och där också antisemitism är en av de viktiga frågorna, säger hon och menar också att alla detaljer i resan inte ryms i programmet.

Till exempel finns det enligt henne möjlighet att få en guidad tur i de judiska kvarteren och att delta i sabbatsfirande.

Att man i programmet bara använt det arabiska namnet på Tempelplatsen är enligt Erika Brundin ett misstag.

– Det är i så fall beklagligt, vi brukar alltid skriva ut båda namnen, säger hon.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00