Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Kristna vittnar om dödshot under gatuevangelisation

En polisanmälan har upprättats efter att tre kristna säger sig ha blivit hotade och misshandlade då de evangeliserade på ett torg i Hjällbo. Delar av händelseförloppet syns i en Facebookvideo som setts över 60 000 gånger. – Det var många tankar som gick genom huvudet, berättar en av de kristna som var på plats.

Nyheter · Publicerad 14:33, 12 jun 2019

Jonas Karlsson brukar vara ute och evangelisera så ofta som han har möjlighet.

Den 31 maj var han och evangelistkollegan Yosef Alfarhan i Göteborgsförorten Hjällbo för att dela med sig av sin tro. En Facebookvideo visar hur de två kristna männen talar om att alla människor har syndat, men att det finns förlåtelse genom Jesus.

– När filmningen bröts och vi skulle sätta i gång en ny inspelning, kom det fram en kille från ett gäng som hade iakttagit oss. ”Du har tre minuter på dig att ta dig härifrån, annars skjuter jag dig”, sade han, berättar Jonas Karlsson.

Yosef Alfarhan berättar att killen höll upp sina händer som om han höll i ett automatvapen.

Jonas Karlsson, som inte varit med om något liknande, blev ställd.

– Som svensk är man inte van att bli dödshotad. Det var många tankar som gick genom huvudet: ”Vad ska jag göra nu? Är det värt att dö i Hjällbo?”, säger han.

Yosef Alfarhan tog det lugnare.

”Var så god, skjut mig, jag dör för Jesus”, säger han lugnt och sträcker ut sina händer i det efterföljande videoklippet.

I detta videoklipp är ingen person precis i närheten av evangelisterna, men man hör hur en kille upprepar orden ”tre minuter”.

När Jonas Karlsson säger: ”Jesus Kristus älskar alla människor, vi kommer med kärlekens budskap”, och kameramannen vänder kameran mot killgänget, drar en av killarna på sig en luva och går fram till kameramannen. Exakt vad som händer sedan är svårt att se, men kameran slås ner och någon säger: ”Ge mig din telefon”.

Både Jonas Karlsson och Yosef Alfarhan säger att Abulfazl Abbasi, som var den som filmade, fick knytnävslag mot sig. De berättar att han i slutändan fick behålla sin mobil och att de tre vännerna sedan valde att åka ifrån platsen.

– Vi ville inte provocera, säger Yosef Alfarhan.

Jonas Karlsson medger att killarna verkade bli upprörda över att de blev filmade, men han är övertygad om att deras agerande också handlade om evangelisternas kristna budskap.

– De sade: ”Alla fastar här. Vi är muslimer. Vi vill inte ha er här”, säger han.  

Yosef Alfarhan ger samma bild.

– Jag kan arabiska och hörde hur de pratade om ”otrogna” och ”hedningar”, säger han.

Brukar ni vara med om sådant här ofta?

– Ja, det är vanligt. Många brukar säga: ”Det här är ett muslimskt område”, säger Yosef Alfarhan.

Jonas Karlsson säger däremot att han har varit relativt förskonad fram till nu. Den uppmärksammade Hjällbohändelsen, som fått stor spridning i sociala medier, har de nu polisanmält. Världen idag tar kontakt med polisen, som bekräftar att en förundersökning har inletts.

Ingen av de tre evangelisterna låter sig dock skrämmas av det som hände. På nationaldagen var de tillbaka i Hjällbo, men den här gången hade de ett helt gäng kristna med sig och allt gick lugnt till. Så några planer på att sluta evangelisera har de inte.

– Jag lever för detta. Helst skulle jag vilja vara ute varje dag, hela tiden. Drömmen hade varit att ha detta som jobb, säger Jonas Karlsson.

Ökad försäljning på Systembolaget

Konsumtion. Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen... torsdag 16/7 14:28

Rätt underlag krävs för hållbara lösningar

Ledare Så snart som ett fenomen kan kopplas samman med invandringen rör vi oss i Sverige på minerad mark.... onsdag 15/7 00:00

Rapport: Trumps asylpolitik hjälper få förföljda kristna

USA. Rekordfå av världens mest förföljda kristna får asyl i USA, konstaterar en färsk rapport från Open... torsdag 16/7 11:27

John Derneborg: Med stor respekt hade jag förmånen att sitta ner med en åldrad Berthil Paulson

Gästledare När jag var pastor i ett område som kallas Nordmarken i sydvästra Värmland, så var det väldigt... torsdag 16/7 00:10

Palestinier uttalade sig positivt om Israel – greps

Israel. Flera palestinier som nyligen uttryckte sitt stöd för Israels eventuella fulla övertagande av delar... onsdag 15/7 16:23

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Profetisk rörelse tuktade och befruktade Vineyard

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 4/10). Guds helige Ande kom genom profeter med en förnyelsens vind till Vineyardrörelsen. Gud ville fostra...