Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Kristna värdepartiet ökade i valet – större än Feministiskt initiativ

Kristna värdepartiet nära dubblade antalet röster jämfört med förra valet och blev därmed större än Feministiskt initiativ. Störst av alla småpartier blev muslimska Nyans.

Nyheter · Publicerad 07:00, 20 sep 2022

När alla röster i riksdagsvalet nu har räknats står det klart att 1,54 procent av de röstande har röstat på partier som inte finns representerade i riksdagen. Bland dessa återfinns Kristna värdepartiet som i årets val fick nästan 6 000 röster, vilket motsvarar 0,09 procent av rösterna. Det ska jämföras med 3 200 röster 2018. Men trots ökningen är det inte en helt nöjd Mats Selander, partiledare för Kristna värdepartiet, som Världen idag talar med.

– Det här var det minsta jag hade förväntat mig. Jag hade kanske hoppats på 10 000 röster eller fler, det får jag nog säga. Men man får ju se det relativt, en fördubbling av antalet röster är ju positivt, säger han.

Dessutom blev Kristna värdepartiet det största partiet vid sidan om riksdagspartierna i Jönköpings län, med totalt 0,25 procent av rösterna.

– Det är ju en liten miniseger för oss, där blir vi större än till exempel Nyans.

Framförallt tror Mats Selander att Kristna värdepartiets ökning beror på vad han beskriver som en ”Ebba Busch-effekt”, där hennes deltagande i pridetåg och prat om abortkontrakt har gjort att många vänt sig till Kristna värdepartiet.

– Det handlar om samvetsröster som vi får i början som ett litet parti. Det tror jag är den viktigaste faktorn, säger han.

Han tror även att det påverkat att hälften av Sveriges kommuner beslutat att lägga ut valsedlar åt alla partier, liksom det faktum att partiet haft en mer omfattande valkampanj i år jämfört med tidigare.

Med valresultatet och ökande medlemsantal i ryggen laddar Kristna värdepartiet redan nu för nästa val 2026.

– Vi har fått ett förtroende som vi måste förvalta. Vi vill vara den kristna värderösten i samhället så mycket vi orkar och kan på den politiska planhalvan, det är därför vi finns, säger han.

Kristna värdepartiet fick i årets val sjätte mest röster av ”övriga partier” i riksdagsvalet och innebär också att man är större än Feministiskt initiativ som backar rejält, från drygt 29 600 röster i valet 2018 till drygt 3 000 röster i årets val.

Allra flest röster bland övriga partier fick partiet Nyans med drygt 28 000 röster, motsvarande 0,44 procent, medan Alternativ för Sverige fick drygt 16 600 röster och Medborgerlig samling fick drygt 12 800 röster.

Vi vill vara den kristna värderösten i samhället så mycket vi orkar och kan på den politiska planhalvan.

Fakta: Röster på övriga partier

Partiet Nyans: 0,44 procent

Alternativ för Sverige: 0,26 procent

Medborgerlig samling: 0,20 procent

Piratpartiet: 0,14 procent

MoD: 0,09 procent

Kristna värdepartiet: 0,09 procent

Knapptryckarna: 0,08 procent

Feministiskt initiativ: 0,05 procent

Landsbygdspartiet Oberoende: 0,03 procent

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier