När alla röster i riksdagsvalet nu har räknats står det klart att 1,54 procent av de röstande har röstat på partier som inte finns representerade i riksdagen. Bland dessa återfinns Kristna värdepartiet som i årets val fick nästan 6 000 röster, vilket motsvarar 0,09 procent av rösterna. Det ska jämföras med 3 200 röster 2018. Men trots ökningen är det inte en helt nöjd Mats Selander, partiledare för Kristna värdepartiet, som Världen idag talar med.
– Det här var det minsta jag hade förväntat mig. Jag hade kanske hoppats på 10 000 röster eller fler, det får jag nog säga. Men man får ju se det relativt, en fördubbling av antalet röster är ju positivt, säger han.
Dessutom blev Kristna värdepartiet det största partiet vid sidan om riksdagspartierna i Jönköpings län, med totalt 0,25 procent av rösterna.
– Det är ju en liten miniseger för oss, där blir vi större än till exempel Nyans.
Framförallt tror Mats Selander att Kristna värdepartiets ökning beror på vad han beskriver som en ”Ebba Busch-effekt”, där hennes deltagande i pridetåg och prat om abortkontrakt har gjort att många vänt sig till Kristna värdepartiet.
– Det handlar om samvetsröster som vi får i början som ett litet parti. Det tror jag är den viktigaste faktorn, säger han.
Han tror även att det påverkat att hälften av Sveriges kommuner beslutat att lägga ut valsedlar åt alla partier, liksom det faktum att partiet haft en mer omfattande valkampanj i år jämfört med tidigare.
Med valresultatet och ökande medlemsantal i ryggen laddar Kristna värdepartiet redan nu för nästa val 2026.
– Vi har fått ett förtroende som vi måste förvalta. Vi vill vara den kristna värderösten i samhället så mycket vi orkar och kan på den politiska planhalvan, det är därför vi finns, säger han.
Kristna värdepartiet fick i årets val sjätte mest röster av ”övriga partier” i riksdagsvalet och innebär också att man är större än Feministiskt initiativ som backar rejält, från drygt 29 600 röster i valet 2018 till drygt 3 000 röster i årets val.
Allra flest röster bland övriga partier fick partiet Nyans med drygt 28 000 röster, motsvarande 0,44 procent, medan Alternativ för Sverige fick drygt 16 600 röster och Medborgerlig samling fick drygt 12 800 röster.