En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

En syrisk kvinna gråter under en gudstjänst i Damaskus tidigare i år för de tusentals människor som dödats under striderna i landet. I staden Qusayr har upprorsledare uppmanat kristna att lämna staden. Foto: MUZAFFAR SALMAN / AP / SCANPIX

Kristna uppmanas lämna syrisk stad

Efter ett ultimatum från en befälhavare för den väpnade oppositionen flyr nu kristna från staden Qusayr i västra Syrien.De kristna fruktar att bli måltavlor, förgöras eller drivas ut, säger Neville Kyrke-Smith, direktor för brittiska Aid to the Church in Need till Catholic News Agency.

Nyheter · Publicerad 14:54, 15 jun 2012

General Abdel Salam Harba, militär ledare för en väpnad gren inom den syriska oppositionen, gav förra fredagen ett ultimatum till den kristna i staden Qusayr, nära Homs, att de måste lämna staden, rapporterar Vatikanens nyhetsbyrå Fides. Två katolska präster som lämnat staden uppger för Fides att de hört utrop från minareter med uppmaningar till kristna att lämna staden.

Källor i staden uppger att islamistiska extremister inom oppositionen betraktar de kristna som "otrogna", beslagtar deras tillhörigheter och utför massavrättningar, skriver Barnabas Fund.

Men alla oppositionella grupper står inte bakom utspelet mot de kristna. I ett uttalande till Fides på måndagen i förra veckan, från upprorsledarna i staden, sägs att de "levt sida vid sida med våra älskade kristna bröder och systrar i årtionden" . Där konstateras också att de flesta kristna familjer, liksom många muslimska familjer, lämnat Qusayr för två månader sedan efter intensiv granatbeskjutning mot staden från regeringstrogna styrkor, skriver Barnabas Fund.

Enligt Barnabas Fund har kristna från staden begett sig till närliggande byar eller till anhöriga och vänner i huvudstaden Damaskus.

Innan våldsamheterna inleddes förra året bodde omkring 10 000 kristna i Qusayr och av dem finns bara ett tusental kvar i staden, skriver Fides. Trots hoten har en del kristna valt att stanna kvar, under stora risker. Fides rapporterar att kristne mannen Maurice Bitar sköts till döds på onsdagen av en krypskytt när han var ute för att köpa bröd till sin familj. Lokala käller uppger också för Fides att kristna trakasseras, till exempel genom att de måste flytta på sig om de möter en muslim på gatan.

På onsdagen bröt sig också en väpnad grupp in i en grekisk-katolsk kyrka i staden och vanhelgade den.
Det är första gången i den pågående konflikten där heliga symboler avsiktligt angrips, säger en källa till Fides.

Flera av grupperna inom den väpnade oppositionen, i det som det internationella samfundet nu betraktar som ett inbördeskrig, har allt mer radikaliserats och närmat sig en extremistisk sunnimuslimsk ideologi, konstaterar Fides. Att de kristna betraktas som anhängare till president Assad gör inte situationen bättre. Kristna som inte ansluter sig till oppositionen, eller låter sina söner ta värvning i de väpnade grupperna, blir offer för trakasserier, diskriminering och våld, säger källor till Fides.

 

 

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier