Nyheter

Kristna socialdemokrater startar muslimsk tidning

Kristna socialdemokrater
startar muslimsk tidning Broderskapsrörelsens Anna Ardin: "Vi har många muslimer i förbundet"I dag är det premiär för den kristna Broderskapsrörelsens nya tidning Islam & politik.
– Broderskapsrörelsen är ett hem för progressiva muslimer. Vi får väl se om vi byter namn till "Troende socialdemokrater", säger Anna Ardin, projektledare för tidningssatsningen.

Broderskapsrörelsen – Sveriges kristna socialdemokraters förbund – släpper den här veckan första numret av den muslimska nyhetstidningen "Islam & politik" som ges ut av rörelsens nätverk för muslimska socialdemokrater. Tidningen kommer mitt i ramadan och lagom till slutspurten av valrörelsen.
Nätverket för muslimska socialdemokrater bildades efter Broderskapsrörelsens kongressbeslut 2007 och i tidningen är det flera annonsörer som passar på att hälsa läsarna "Glad ramadan".
– Vi är inte bara kristna i Broderskapsrörelsen utan vi är ju muslimer också. Broderskapsrörelsen är ett hem för progressiva muslimer, säger Anna Ardin, projektledare för det kristna förbundets nya tidningssatsning.

Varför sökte sig muslimer till den kristna Broderskapsrörelsen från början tror du?
– Man har sökt sig till oss för att man känner att det är en mer öppen atmosfär för troende hos oss än inom de vanliga Socialdemokraterna. Det finns en större förståelse för hur religion och politik hänger ihop, säger hon.

Det kristna förbundets
förhoppning är att Islam & politik ska kunna ges ut som en veckotidning och på så sätt bli en systertidning till tidningen Broderskap.
Första numret, som pryds av en kvinna i huvudduk, firas med en release-iftar, en fastebrytningsfest under ramadan, i kväll onsdag, då bland annat då Broderskaps ordförande Peter Weirud talar.

När är det dags att ta bort ordet "kristna" ur Broderskapsrörelsen – Sveriges kristna socialdemokraters förbund?
– Det finns inget förslag från muslimskt håll att vi ska ta bort ordet kristna i namnet.

I förbundets stadgar talas det om "Gud är skapare, befriare och livgivare" och att ett mål är att "Guds kärlek ska bli en levande kraft bland människor". Är det även Allah som avses då?
– Ja, jag antar det. Ett krav är att man ställer upp på stadgarna för att vara medlem. Vi har ju ingen kontroll på vad man ska tro. Men vi får väl se var det leder, om det kommer att gå mot att vi kommer att bli två systerförbund eller att byter namn till "Troende socialdemokrater".

Vad tror du att Broderskapsrörelsens grundare skulle tänka om att ni gör en islamsk tidning?
– Det religiösa och politiska landskapet i Sverige har ju ändrat sig oerhört mycket sedan starten. De som grundande rörelsen var progressiva människor som på den tiden ville ha mer ekumenik, vilket inte var helt okej då. Man ville räcka ut en hand till människor med annan tro, i det fallet frikyrkorna. Man sågs med misstänksamhet om man var socialist i kyrkan och inom partiet fanns det en skepticism mot religion och tro. Men det är ju den historien om varför Broderskapsrörelsen startade som många av våra muslimska medlemmar känner igen sig i.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS