Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Kristna i Egypten ska konvertera, lämna landet eller betala jizya (skatt för icke-muslimer). Det uppger nyhetssajten El Bashayer att Muslimska brödraskapets presidentkandidat Muhammad Mursi ska ha sagt till en journalist. Foto: FREDRIK PERSON/AP SCANPIX

"Kristna ska konvertera eller lämna landet"

Enligt den populära egyptiska nyhetssajten El Bashayer säger Muhammad Mursi, Muslimska brödraskapets presidentkandidat, att alla kristna i landet ska konvertera till islam, tvingas lämna landet eller acceptera att betala en särskild skatt för icke-muslimer.

Nyheter · Publicerad 11:45, 1 jun 2012

El Bashayer skriver att Mursi i ett privat samtal med en journalist förklarat att hans mål är en ny muslimsk erövring av Egypten. "Den andra muslimska erövraren kommer att vara Muhammad Mursi", uppges han säga.
På en fråga om hur han ser på att många av kopterna röstat på hans sekulära motståndare Ahmed Shafiq svarar Morsi enligt El Bashayer: "Vi kommer inte att tillåta Ahmed Shafiq eller någon annan att hindra vår andra muslimska erövring av Egypten."

Uppgifterna i El Bashayer citeras av Gatestone institute som ifrågasätter om Mursi verkligen skulle uttala sig på det viset samtidigt som han försöker vinna väljarstöd bland kopterna inför andra omgången i presidentvalet. "Man betvivlar att han skulle vara så dum att han avslöjar sig nu, offentligt och därigenom riskerar sina chanser att vinna presidentposten. Men å andra sidan, hans kommentarer rapporteras från ett privat möte i Brödraskapets politiska partis högkvarter. Kanske trodde Mursi att han talade med en islamistvän som inte skulle avslöja honom?" skriver Raymond Ibrahim på Gatestoneinstitute.org.

Jerry Dykstra, talesman för religionsfrihetsorganisationen Open Doors, menar att citaten i El Bashayer verkar osannolika.
– Det känns långsökt att Mursi skulle använda så hårda ord... Men kanske är det hans verkliga åsikter och Muslimska brödraskapets slutliga mål, säger Dykstra till Christian Post.

Mursis offentliga framtoning är en helt annan än den som framkommer i El Bashayer. Han vill framstå som en enande person som står för ett demokratiskt styre där alla partier får medverka.
Vid en presskonferens i tisdags försäkrade Mursi både att kvinnors rättigheter skulle skyddas och att kopterna skulle få inflytande i regeringen, och "om möjligt" även få vicepresidentposten.

Men att Mursi är och förblir en islamist visade sig tydligt i ett tal till universitetsstudenter i Kairo på lördagen. Då förklarade presidentkandidaten att "Koranen är vår grundlag, profeten är vår ledare, jihad vår väg och döden i Allahs namn är vårt mål", rapporterar Ria Novosti. 

 

 

SD säkrade budgetseger för M och KD

Politik. Det blir Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik som styr riket nästa år. Sverigedemokraterna säkrade segern för M och KD när...

Vår bild av Israel stämmer inte

Israelkommentar Israelkommentar. Operation Northern Shield, där Israel avslöjar Hizbollahs terrortunnlar från Libanon in i Israel, utgör ett tydligt exempel på vad som är fel i...

Hebrew University utan hebreiska?

Studier. På Hebrew University har man i dagarna godkänt att delar av undervisningen ska genomföras på engelska i stället för hebreiska. Beslutet har skapat...

När FN blir språkrör för diktaturer och terror-regimer

FN FN:s beslut förra veckan att inte godta den USA- och EU-stödda resolution som fördömde Hamas, kom efter intensiv aktivitet från den...