Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Kristna i Egypten ska konvertera, lämna landet eller betala jizya (skatt för icke-muslimer). Det uppger nyhetssajten El Bashayer att Muslimska brödraskapets presidentkandidat Muhammad Mursi ska ha sagt till en journalist. Foto: FREDRIK PERSON/AP SCANPIX

"Kristna ska konvertera eller lämna landet"

Enligt den populära egyptiska nyhetssajten El Bashayer säger Muhammad Mursi, Muslimska brödraskapets presidentkandidat, att alla kristna i landet ska konvertera till islam, tvingas lämna landet eller acceptera att betala en särskild skatt för icke-muslimer.

Nyheter · Publicerad 11:45, 1 jun 2012

El Bashayer skriver att Mursi i ett privat samtal med en journalist förklarat att hans mål är en ny muslimsk erövring av Egypten. "Den andra muslimska erövraren kommer att vara Muhammad Mursi", uppges han säga.
På en fråga om hur han ser på att många av kopterna röstat på hans sekulära motståndare Ahmed Shafiq svarar Morsi enligt El Bashayer: "Vi kommer inte att tillåta Ahmed Shafiq eller någon annan att hindra vår andra muslimska erövring av Egypten."

Uppgifterna i El Bashayer citeras av Gatestone institute som ifrågasätter om Mursi verkligen skulle uttala sig på det viset samtidigt som han försöker vinna väljarstöd bland kopterna inför andra omgången i presidentvalet. "Man betvivlar att han skulle vara så dum att han avslöjar sig nu, offentligt och därigenom riskerar sina chanser att vinna presidentposten. Men å andra sidan, hans kommentarer rapporteras från ett privat möte i Brödraskapets politiska partis högkvarter. Kanske trodde Mursi att han talade med en islamistvän som inte skulle avslöja honom?" skriver Raymond Ibrahim på Gatestoneinstitute.org.

Jerry Dykstra, talesman för religionsfrihetsorganisationen Open Doors, menar att citaten i El Bashayer verkar osannolika.
– Det känns långsökt att Mursi skulle använda så hårda ord... Men kanske är det hans verkliga åsikter och Muslimska brödraskapets slutliga mål, säger Dykstra till Christian Post.

Mursis offentliga framtoning är en helt annan än den som framkommer i El Bashayer. Han vill framstå som en enande person som står för ett demokratiskt styre där alla partier får medverka.
Vid en presskonferens i tisdags försäkrade Mursi både att kvinnors rättigheter skulle skyddas och att kopterna skulle få inflytande i regeringen, och "om möjligt" även få vicepresidentposten.

Men att Mursi är och förblir en islamist visade sig tydligt i ett tal till universitetsstudenter i Kairo på lördagen. Då förklarade presidentkandidaten att "Koranen är vår grundlag, profeten är vår ledare, jihad vår väg och döden i Allahs namn är vårt mål", rapporterar Ria Novosti. 

 

 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier