Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Tillträdande statsminister Ulf Kristersson (M), Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister och Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister lämnar Riksplan för att promenera till Kungliga slottet för skifteskonselj med Kung Carl Gustaf. Foto: Christine Olsson/TT

Kristna samfund nämndes inte i regeringsförklaringen

Nye statsministern Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring handlade i mångt och mycket om Sveriges stora problem och dess tilltänkta lösningar. Kristersson nämnde även hbtq-personers rättigheter, aborträtt och förbud mot så kallad omvändelseterapi. De kristna trossamfundens betydelse omnämndes inte alls.

Nyheter · Publicerad 16:00, 18 okt 2022

Den politiska debatten förs inte sällan i ett hårt och polariserande tonläge. När Ulf Kristersson höll sin regeringsförklaring i riksdagen intog han en försonlig ton.

– Jag kommer bilda en regering för alla som bor här, sade statsministern.

Kristersson betonade att det, enligt honom, inte finns några snabba lösningar på de kriser som råder.

– Låt mig därför i dag tala klarspråk: Den regering som nu tillträder tar över ansvaret för ett land som befinner sig mitt i flera parallella kriser.

– I valet gav väljarna samarbetspartierna mandat att ta Sverige på ny kurs och ta itu med de stora samhällsförändringarna. Förändring var nödvändig, förändring är nu möjlig, sade Kristersson.

En stor del av Kristerssons tal handlade om de utmaningar som Sverige står i. Den nye statsministern nämnde energikrisen, drivmedelspriserna, kriget i Ukraina, Sveriges Natoansökan, segregationen och den växande kriminaliteten. Han sade exempelvis att lagändringar ska underlätta byggande av ny kärnkraft, att straff för gängkriminalitet ska skärpas och att fler kriminella utan svenskt medborgarskap ska utvisas.

När det gäller sänkta drivmedelspriser och ersättning för höga elkostnader var svaren inte lika tydliga. Sänkningar och stöd kommer, lovade Kristersson, men det var oklart när detta kommer ske och i vilken utsträckning.

Något annat som han nämnde utan att ge tydliga lösningar var den inhemska livsmedelsförsörjningen.

– Konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen ska stärkas, sade Kristersson och fick genast applåder.

Den nye statsministern talade också om aborträtt, hbtq och omvändelseterapi.

– I Sverige har alla rätt att vara den man är, och älska vem man vill. Regeringen står upp för hbtq-personers rättigheter, oavsett vem som hittar sätt att inskränka eller kränka dem. Ett förslag om att förbjuda omvändelseterapi som sker under hot eller tvång ska utredas.

Han sade även att en grundlagsutredning ska tillsättas för att bland annat utreda hur aborträtten kan stärkas, genom att kvinnans rätt till abort ges skydd i grundlagen.

Kristersson hyllade idrottsrörelsen och kulturen, men nämnde inte med ett ord kristna trossamfund och dess betydelse för det svenska samhället.

Han sade däremot att arbetet mot antisemitism ska prioriteras och att en utredning ska se över förbud mot utländsk finansiering av trossamfund för att motverka bland annat islamism och separatism.

Andra frågor som Kristersson lyfte var bland annat att han vill se ett förbud mot kusinäktenskap, att skolinspektionen ska stärka sin granskning av skolor med konfessionell inriktning och att mer statlig styrning av vården ska utredas.

Sveriges nye statsminister bedyrade vidare att hans regering kommer att fortsätta arbetet för frigivning av eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak samt kinesisk-svenske förläggaren och poeten Gui Minhai.

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Den stora försoningsdagen angår även FN

Israelkommentar Så sent som 2016, efter att Israel varit medlem i 67 år, erkände FN:s generalförsamling den första... torsdag 28/9 00:00