Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Kristna samfund kraftsamlar för jordbävningsdrabbade

Samfund startar insamlingar och kristna hjälporganisationer gör sig redo för insatser. På många håll tas nu initiativ för att hjälpa jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.

Nyheter · Publicerad 13:00, 15 feb 2023

Jordbävningskatastrofen i Syrien och Turkiet har skördat över 35 000 dödsoffer och skadad långt fler. Mängder av människor har dessutom blivit hemlösa efter katastrofen, och hjälpbehoven på platsen beskrivs som enorma.

Många samfund och hjälporganisationer samlar nu in pengar för att hjälpa de drabbade i länderna.

Samfundet Evangeliska frikyrkan (EFK) – som länge haft goda relationer med lokala organisationer och kyrkor i de värst drabbade områdena i både Turkiet och Syrien – har efter katastrofen dragit igång en insamling till organisationen Ge för livet.

– De som vi samarbetar med finns redan på plats i de värst drabbade områdena och gör just nu akuta humanitära insatser för att hjälpa människor i nöd, säger Staffan Jenemark, kommunikationschef, i ett pressmeddelande.

EFK samarbetar även med flera lokala organisationer som direkt eller indirekt drabbats av katastrofen. Bland annat har den teologiska högskolan ABTS i Libanon studenter som tjänstgör i och runt jordbävningarnas epicentrum.

På sin hemsida berättar EFK att flera av dessa har förloat anhöriga och att kyrkor och hem har förstörts.

– Vi lider med de drabbade, de som förlorat sina anhöriga och de vars familj saknas i rasmassorna. Herre, förbarma dig, säger Staffan Jenemark i pressmeddelandet på hemsidan.

Equmeniakyrkan har också, via sin systerkyrka National Evangelical Synod of Syria and Lebanon (NESSL), startat insamling till de jordbävningsdrabbade.

”Långvariga sanktioner på grund av kriget i Syrien har redan gjort att befolkningen lider brist på det mesta. Vi har därför i dag beslutat att öppna upp katastroffonden för bidrag till vår systerkyrka som finns på plats i de drabbade delarna av Syrien”, skriver de på sin hemsida.

Alliansmissionen har även de dragit igång en insamling som inriktas på akut stöd till de som förlorat hem och ägodelar, bland annat i form av tiltar, fält, vinterkläder, vatten och mat.

– Vi uppmanar även till förbön för alla dem som på olika sätt drabbats och särskilt för dem som sörjer anhöriga som omkommit, säger Martin Ström, SAM:s internationella missionsledare, på deras hemsida.

Även organisationer som Erikshjälpen, PMU och Act Svenska kyrkan har dragit i gång initiativ för att samla in pengar till de jordbävningsdrabbade områdena.

Vi uppmanar även till förbön för alla dem som på olika sätt drabbats

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00