Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Kristna profiler i Sverige rasar mot Trump

Teologen och ledarskribenten Joel Halldorf kallar den nuvarande amerikanska administrationen en ”korrupt regim” och Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, anklagar Trump för att använda Bibeln som ett vapen. Samtidigt finns det röster som vill nyansera presidentens omskrivna bibelbild.

Nyheter · Publicerad 17:01, 5 jun 2020

”Jag såg en man som lajvade kristen i ett urspårat rollspel”.

Med de orden beskriver katoliken Erik Helmerson i en ledare i Dagens Nyheter den nu välkända händelsen när Trump höll upp en bibel framför en vandaliserad kyrka i Washington.

Helmerson nämner även Trumps misstag att i påskas till kristna önska ”Glad långfredag” på Twitter och menar att detta är som att ”muntert gratulera sina judiska vänner på Förintelsens minnesdag”.

Flera svenska kristna företrädare har kritiserat Trumps aktion. Tidningen Dagens ledarskribent Joel Halldorf går på Facebook så långt att han kallar det amerikanska styret en ”korrupt regim” som ”vita evangelikala i USA sluter upp bakom”.

På Equmeniakyrkans webbplats bloggar kyrkoledare Lasse Svensson under rubriken ”Bibeln är inte ett vapen”. Han skriver att det visserligen är bra att Trump äger en bibel.

”Men att använda Bibeln för ett fototillfälle, och tvingas göra det med militärens stöd, signalerar på många sätt motsatsen till hur vi tror att bibeln ska läsas och tron levas”.

Också på Världen idags Facebooksida har debatten varit intensiv om Trumps bild.

”Fantastiskt att se honom ta den promenaden. Från Vita Huset fram till denna kyrka som delvis brunnit inuti. Håller upp en bibel som ett statement. In God we trust”, skriver en person.

En annan menar att Trump ”är en hycklare som flirtar med kristna och sen gör något annat än en kristen gärning”.

Även i USA har kristna ledare reagerat med ilska mot presidenten, något som Världen idag tidigare berättat. Men evangelisten Franklin Graham har en annan bild.

På Facebook menar han att presidenten gjorde en viktig markering mot vandaliseringen och plundringen i landets huvudstad och i den aktuella kyrkan. Trump visade med detta att laglösheten måste få ett slut, menar Graham.

En debatt har också pågått om det verkligen var så att polis använde sig av gummikulor och tårgas för att skingra demonstranter och bereda väg för Trumps promenad till kyrkan.

Vita huset har kategoriskt förnekat detta och krävt att medier ska be om ursäkt, och från flera håll har det också påpekats att polisens agerande ska ses i ljuset av att man blev attackerad av demonstranter.

Enligt Washington Post är Vita husets version både rätt och fel.

”Polisen använde inte produkter som var märkta ’tårgas’ eller ’gummikulor’”, skriver tidningen, men framhåller att polisen använt andra, liknande medel.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...