Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

De kristna invånarna i byn Dahshur har flytt, hotade till livet efter att en muslimsk man dödats under ett bråk. Bilden visar en soldat utanför ett hus som vandaliserats. Många kristnas hem och butiker har bränts ner eller förstörts och ägodelar stulits eller lämnats sönderslagna utanför husen. Foto: FOTO: EPA/STR SCANPIX

Kristna på flykt efter upplopp i egyptisk by

En våldsam konflikt mellan kristna och muslimer har vänt och upp ner på tillvaron i en egyptisk by. Så gott som alla kristna i byn har flytt efter att deras bostäder och butiker bränts ner eller vandaliserats.

Nyheter · Publicerad 16:59, 6 aug 2012

Det våldsamma händelseförloppet i byn Dahshur, fyra mil söder om Kairo började den 27 juli med en tillsynes alldaglig händelse. Sameh Samy, en kristen man som jobbade i ett tvätteri, råkade bränna en muslimsk mans skjorta när han skulle stryka den. Det ledde till ett gräl dem båda emellan. På kvällen samma dag samlades en stor skara muslimer utanför den Sanys hem, enligt ögonvittnen beväpnade med knivar och svärd, rapporterar Ahram Online.

I det bråk som uppstod kastade den kristne mannen ut en brandbomb från sitt hus och den träffade en förbipasserande muslimsk man, 25-årige Moaz Hasab-Allah, som blev så illa brännskadad att han senare avled. Efter det hotade mannens anhöriga och Muslimska brödraskapet med hämnd, vilket ledde till att 120 kristna familjer av fruktan flydde från byn. Enligt byns präst stannade bara en kristen familj kvar, rapporterar AINA.

Sameh Samy, hans far och hans bror har gripits av polisen, misstänkta för mord och innehav av sprängmedel. Fem muslimer är anhållna i sin frånvaro, uppger AINA.

Enligt Ahram Online var Dahshur tidigare ett samhälle känt för goda relationer mellan muslimer och kopter, men den brännskadade mannens död förändrade allt. Efter hot och uppmaningar att lämna byn skyndade sig de kristna att bege sig därifrån, de flesta till en grannby där de har släktingar och vänner, men har sedan gett sig av längre bort av fruktan för hämndaktioner.

23-åriga Sabah Malak berättar för Ahram Online: "Jag var hemma när mina grannar kom och sade åt mig att lämna allt, ta mina barn och ge mig av. De gav mig en sjal så att det inte skulle synas att jag är kristen." Hon tog sina barn och tog med sig sin syster och hennes barn och lämnade hemmet. "Vi sprang för våra liv... Vi hade inte tid att ta något med oss, inte ens pengar eller kläder", berättar hon. Malak säger att när hon ringde sina grannar och bad dem titta till deras hus fick hon veta att allt var stulet eller sönderslaget.

Efter våldsamheterna sattes kravallpolis in. Byns kyrka omringades av hundratals poliser, skriver Ahram Online, vars reporter på plats kunde se hur kristnas hem vandaliserats och att möbler, tv-apparater och datorer låg sönderslagna utanför husen.

Ahram Online rapporterar att både kristna och muslimer är upprörda. Byns kopter menar att polisen kunde ha förhindrat det hela genom att stoppa den muslimska mobb som gav sig på tvätteriarbetaren. Samtidigt klagar muslimska invånare över att media rapporterat om vandaliseringen av kristnas butiker och bostäder. "Vad gör ni? Ni utelämnar den verkliga storyn, att en en muslimsk man dog utan orsak", skriker en man åt reportern och fotografen från Ahram Online.

 Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier