Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Kristna och andra utsatta flögs ut ur Afghanistan

Nazarene Fund och deras samarbetspartners lyckades få ut omkring 5 000 utsatta personer, däribland kristna, ur Afghanistan innan USA stoppade sina flygningar ut ur landet.

USA har fått kritik för att man inte tagit med religiösa minoriteter bland dem som prioriterats vid den stora evakueringen.

Nyheter · Publicerad 21:00, 1 sep 2021

Genom ett upprop lyckades Nazarene Fund på kort tid samla in 28 miljoner dollar till evakueringen, rapporterar Faithwire.

Tack vare dessa medel kunde organisationen arrangera tre flygningar från Kabul, med totalt 5 000 personer ombord. Bara tre länder har gått med på att ta emot flyktingarna, enligt en av organisationens ledare, programledaren Glenn Beck, utan att säga vilka det rör sig om.

Han anklagar USA för att aktivt ha motarbetat den privata insatsen, utan att förklara exakt på vilket sätt.

– Utrikesdepartementet har hindrat oss hela tiden. UD och Vita huset har varit vårt största problem. Alla andra har samarbetat, lagt skiljaktigheter åt sidan och försökt få ut människor på ett säkert sätt.

USA hade enligt CNN en överenskommelse med talibanerna om fri lejd för alla med tillstånd för att kunna ta dem genom flygplatsen till de väntande planen. För många uppstod det ändå stora problem.

– Det verkar som om ingen prioriteras som inte har en egen kontakt inne på flygplatsen, sade Faith McDonnell, från den anglikanska organisation Katartismos Global, till CNA förra onsdagen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken förklarade i måndags att USA verkar för att Kabuls flygplats ska öppna så snabbt som möjligt igen för internationella flygningar och att USA kommer att hjälpa amerikaner, andra länders medborgare och ”särskilt utsatta afghaner” att lämna landet.

Samtidigt kritiseras det amerikanska utrikesdepartementet för att inte explicit ha prioriterat evakuering av religiösa minoriteter, trots vädjanden från USA:s federala kommission för internationell religionsfrihet, USCIRF.

”Samtidigt som USA:s regering arbetar dygnet runt för att evakuera amerikanska medborgare och afghaner med koppling till USA, står afghanska religiösa minoriteter under extremt hot från talibanerna och måste vara en del av den här akutinsatsen”, sade kommissionären Frederick A Davie i ett uttalande den 20 augusti.

De grupper som haft högst prioritet är journalister, akademiker, piloter, ”utsatta kvinnor” och ”minoriteter”, uppger nyhetstjänsten CNA.

Världen idag skrev förra veckan om hur den Israelbaserade hjälporganisationen Shai Fund förberedde sig på att evakuera människorättsförsvarare och kristna från Kabul med privata charterflygplan.

Charmaine Hedding, som leder Shai Fund, berättade i fredags för CBN News att man tillsammans med Nazarene Fund lyckats flyga ut fler än 300 personer.

– De fruktar för sina liv. De fick meddelanden från talibanerna om att de har ögonen på sig, sade Charmaine Hedding om de afghanska konvertiterna.

En av organisationens flyg fick dock lämna Kabul med nästan alla säten tomma, eftersom personerna inte lyckats ta sig igenom kontrollerna på flygplatsen.

De [afghanska konvertiterna] fruktar för sina liv. De fick meddelanden från talibanerna om att de har ögonen på sig.