Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

IS-terrorister misshandlade och avrättade kristna missionärer i Syrien. Foto: AP

Kristna missionärer korsfästes och halshöggs

Flera inhemska missionärer i Aleppo i Syrien fick välja på att avsäga sig sin tro på Jesus eller dödas. De misshandlades och kvinnorna våldtogs offentligt innan de halshöggs och korsfästes av IS.

Nyheter · Publicerad 00:00, 6 okt 2015

Det är i en artikel i Charisma News som representanter för organisationen Christian Aid Mission berättar om de kristna missionärernas öde. De hade fått alternativet att lämna området men valde att stanna kvar.

"De stannade för att de trodde att de var kallade att dela Kristus med dem som hamnat i korselden", säger ledaren för det syriska missionsarbete som missionärerna var verksamma i.

"Varje gång vi gick till dem sa de alltid: ´Vi vill stanna här, det här är vad Gud har sagt till oss att göra, det här är vad vi vill göra.´ De ville bara stanna och dela evangeliet", säger han.

När de tillfångatogs av IS ska de ha fått frågan om de ville lämna Kristus för islam, men svarat att de aldrig kunde avsäga sig tron på Jesus.

Den 41-årige teamledaren och hans 12-årige son var bland de som misshandlades och sedan korsfästes. De lämnades på korsen i två dagar, ingen fick ta ner kropparna, enligt organisationen. Bredvid korsen hade man satt upp en skylt med texten: "Otrogna".

Enligt Christian Aid Mission var det elva missionärer som dödades, andra medieuppgifter gör gällande att det var tolv personer.

Åtta ur den kristna gruppen ska ha tagits till en öppen plats där de fick besvara frågan om de ville avsäga sig sin kristna tro. Två kvinnor ska då ha tagit till orda och sagt att man bara ville dela med sig av friden och kärleken från Kristus och frågat vad för ont de gjort för att förtjäna att misshandlas. Kvinnorna ska då ha våldtagits offentligt.

Alla tvingades sedan ner på knä och de bad till Jesus innan de halshöggs och kropparna hängdes upp på kors.

"Bybor sa att vissa bad i Jesu namn, andra bad Herrens bön, andra sa att de lyfte sina huvuden och överlämnade sin ande till Jesus", berättar missionsledaren.

Samuel Teglund​
samuel.teglund@varldenidag.se 

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...