Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Kristna ledare till FHM: Glöm inte kyrkorna

Att gudstjänster skiljer sig från konserter och idrottsevenemang måste myndigheterna ta hänsyn till när man utformar nya coronarestriktioner. Det var budskapet från Sveriges kristna råd när man i måndags mötte Folkhälsomyndigheten.

– Vi hamnar ofta vid sidan om, säger Mikael Stjernberg från rådet.

Nyheter · Publicerad 15:28, 1 sep 2020

Nyligen föreslog regeringen att fler än 50 personer ska kunna samlas vid evenemang med sittande publik. Ny lagstiftning är på gång från och med den 1 oktober.

Sveriges kristna råd (SKR) har lämnat en rad synpunkter i sitt remissvar till regeringen, vilket Världen idag rapporterade om i lördags.

På måndagen mötte presidiet för SKR Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, för att diskutera kommande riktlinjer.

– Vi var inte där för att få besked utan för att påverka. Huvudsyftet var att beskriva hur de olika kyrkorna skiljer sig åt och att det är en komplex bild, exempelvis att man står upp under hela den ortodoxa mässan, säger Mikael Stjernberg, press- och kommunikationsansvarig på SKR till Världen idag.

Representanter för de olika kyrkofamiljerna deltog under mötet. Det var Daniel Alm från Pingströrelsen, ärkebiskop Antje Jackelén från Svenska kyrkan, Nausikaa Haupt från Katolska kyrkan, Yusuf Aydin från Syrisk-ortodoxa kyrkan och Karin Wiborn, generalsekreterare för SKR.

– En viktig punkt var att förklara att kyrkorna är en väldigt stor rörelse, med över sex miljoner medlemmar och en halv miljon barn och vuxna som regelbundet deltar i gudstjänster eller barnaktiviteter i kyrkan. Ändå hamnar vi ofta vid sidan om.

SKR hoppas att myndigheterna kommer att ta hänsyn till hur kyrkorna skiljer sig ifrån idrotts- och kulturrörelsen i den kommande lagstiftningen. Några av de synpunkter som togs upp är att besökarna är kända för varandra, till skillnad från en allmän konsert, vidare att antalet personer i en lokal behöver anpassas utifrån lokalens storlek och att familjer ska kunna sitta intill varandra vid begravningar, bröllop och gudstjänster.

Daniel Alm berättade även att kyrkornas medarbetare finns på olika institutioner, som anstalter, universitet och sjukhus. Samtidigt har det, på grund av besöksförbudet, inte varit möjligt att ge andlig vård till personer som bor på äldreboenden.

– Att ge de boende möjlighet att möta andliga företrädare handlar om hur man kan tillmötesgå religionsfriheten, påpekar Mikael Stjernberg.

Myndigheten informerades också om hur kyrkorna har påverkats av pandemin och hur man hittills har arbetat utifrån olika rekommendationer.

– Det var mycket resonerande och Folkhälsomyndigheten tog till sig och tog med sig våra synpunkter.

En viktig punkt var att förklara att kyrkorna är en väldigt stor rörelse, med över sex miljoner medlemmar och en halv miljon barn och vuxna som regelbundet deltar i gudstjänster eller barnaktiviteter i kyrkan.

En av åtta saudier vill se normalisering med Israel

Mellanöstern. Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel... onsdag 21/10 21:00

Lita på att han slåss för dig.

Vardagskrönika För dig som fallit offer för en dålig pastor vill jag uttrycka hur det vände sig i min mage var... onsdag 21/10 00:10

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Hur ska jag våga gå vidare från mitt jobb?

Familjefrågan Jag skulle vilja omskola mig. Har tänkt på det i flera år men jag har aldrig vågat ta steget. Jag...

När kärleken har gått förlorad – brevet till Efesos

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 2/8). Vid den tid när Johannes skrev breven i Uppenbarelseboken var Efesos Mindre Asiens största stad....