På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kristna ledare sätter press på regeringen inför påsk

Flera kyrkor används nu för vaccinering, medan gudstjänster är pausade sedan länge. Samtidigt hålls gym och köpcenter öppna. Svenska kyrkoledare är trötta på inkonsekvensen och går nu ut med ett påskupprop på Aftonbladets debattsida.

”Låt oss släppa in fler i våra kyrkor i påsk”, skriver de.

Nyheter · Publicerad 16:30, 23 mar 2021

Sveriges kristna råd (SKR) går nu ut med ytterligare en vädjan till regeringen om att kunna samla fler än åtta personer till gudstjänst under påsken.

I en debattartikel, kallad Påskuppropet 2021, skriver kyrkoledarna att de önskar att kvadratmeterregeln ska kunna tillämpas i påsk i landets kyrkor ”så att vi på ett ansvarsfullt sätt kan samlas mer än åtta personer i de större lokaler där en sådan begränsning i dag uppfattas inkonsekvent”.

”Under påskdagarna påminns vi om livets seger över döden. Det hoppet bär oss också genom denna pandemi. I år kan vi inte fira påsken i våra kyrkor, men köpcentrum och gym håller öppet utifrån kvadratmeterregeln”, skriver SKR.

Rådet har flera gånger understrukit att religionsfriheten och möjligheten att utöva religion är en grundlagsskyddad rättighet, som inte får begränsas längre än absolut nödvändigt.

”Vi gläds över att många kyrkor och församlingshem nu används för vaccinering. Samtidigt finns en frustration bland många av våra medlemmar”, fortsätter SKR, som påpekar att ”inkonsekvens underminerar förtroende”.

Därför hoppas SKR att kyrkorna och trossamfunden ska kunna tillämpa kvadratmeterregeln från och med skärtorsdagen.

”Detta skulle även påverka den judiska högtiden Pesach som i år firas 28 mars till 4 april och den ortodoxa påsken som firas i början av maj”, skriver de.

Debattartikel är underskriven av presidiet för Sveriges kristna råd: Pingsledaren Daniel Alm, katolske biskopen Anders Arborelius, syrisk-ortdoxe ärkebiskopen Benjamin Dioscoros Atas, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén samt SKR:s tillförordnade generalsekreterare Björn Cedersjö.

Världen idag tar kontakt med kulturminister Amanda Linds pressekreterare för att höra om regeringen tänker överväga att gå kyrkoledarna till mötes, och får beskedet att de ”inte kan säga något om det”.

Antisemitismen Göran Persson bekämpade har ätit sig in i (S)

Ledare För femtio år sedan låg medlemsantalet i Malmö judiska församling stabilt över tvåtusen personer.... lördag 15/5 00:10

Kristna nordbor utvisades från Sibirien

Ryssland. Resan till kristna vänner i Sibirien slutade på ett chockartat sätt för tre kristna nordbor. Efter... lördag 15/5 09:00

300 på högskoleprov – max 8 i kyrkan

Ledare Förra lördagen, den 8 maj, skrev 35 000 personer högskoleprovet på 120 olika orter i landet. I... lördag 15/5 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier