Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Kristna inslagen tydliga när Biden svors in som president

Som traditionen bjuder inramades onsdagens presidentinstallation av gudstjänst och bön.

Joe Biden svor presidenteden med handen på den bibel som varit i familjens ägor i generationer. Bland sångerna fanns även den psalm som blivit ett kännetecken för USA: Amazing grace.

Nyheter · Publicerad 11:00, 22 jan 2021

På förmiddagen deltog Joe Biden, hans familj, vänner och företrädare för både Republikanerna och Demokraterna i en gudstjänst i Aposteln Matteus katolska katedral.

Sedan, klockan tolv på dagen lokal tid, stod Washington DC och USA i stort sett stilla när Joe Biden svors in som USA:s 46:e president på Kapitoliums trappa.

Demokratin är skör, sade Joe Biden i sitt tal, och fortsatte med ord om att klyftorna mellan fattiga och rika, stad och land samt politiska motståndare måste överbryggas.

– Vi måste få ett slut på detta ociviliserade [inbördes-]krig mellan röda och blå, fortsatte han, med hänvisning till färgerna för republikaner och demokrater.

Sedan önskade Joe Biden att de omkring tusen inbjudna, bland dem tidigare presidenter som Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton, skulle förena sig i tyst minuts bön.

– Vi har gått igenom så mycket. Min första handling som president är att be er alla att förena er i en tyst minut över dem som avlidit i pandemin detta år, sade Joe Biden.

I den officiella ceremonin ingick nationalsången, som sjöngs av Lady Gaga. Jennifer Lopez framträdde med två sånger och countryartisten Garth Brooks sjöng Amazing grace, en av landets mest populära psalmer.

Den unga poeten Amanda Gorman läste en specialskriven dikt, ”The hill we climb”, och som hon berättat att hon skrev färdigt efter stormningen av Kapitolium.

– Vi har sett en kraft som kunnat splittra vår nation snarare än samla den, som kunnat förstöra om det inneburit att försena demokratin. Och det lyckades nästan. Men även om demokratin kan skjutas upp för en tid kan den aldrig besegras helt, läste hon.

Liksom Joe Biden vädjade Amanda Gorman om enhet och fred, och citerade profeten Mika i Gamla testamentet.

– Skriften säger oss att var och en ska sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen ska skrämma dem ... Sanningen kommer inte finnas i knivseggen, utan i broarna vi byggt.

Författningen kräver inte att presidenteden svärs med handen på någon särskild text. Men varje president i modern tid har valt att avsluta med frasen ”så hjälpe mig Gud”, och de flesta har valt att svära på en bibel med särskild mening just för dem.

Joe Biden använde samma bastanta familjebibel, inköpt 1893, de två gånger då han svors in som vicepresident och de sju gånger då han svor eden som senator från Delaware, skriver Chicago Tribune.

Kamala Harris, som betecknar sig som baptist, svors in som vicepresident med två biblar: en som ägts av Thurgood Marshall, den förste svarta domaren vid USA:s Högsta domstol, och en som tillhört en nära vän.

Den avslutande bönen lästes av Silvester Beaman, pastor i Bethel AME Church i delstaten Delaware, och personlig vän till Joe Biden.

– Mer än någonsin behöver [den den nya politiska ledningen] och vårt land dig, sade Silvester Beaman i sin bön om Guds nåd och beskydd.

– Vi behöver dig, för i dig upptäcker vi vår gemensamma mänsklighet.

Men Silvester Beaman nämnde även vikten av att erkänna synd och söka förlåtelse.

– Vi ska ge rättvisa åt de förtryckta, erkänna synd och be om förlåtelse, så att vi kan få försoning.

Mer än någonsin behöver [den nya politiska ledningen] och vårt land dig.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10