Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Kristna inslagen tydliga när Biden svors in som president

Som traditionen bjuder inramades onsdagens presidentinstallation av gudstjänst och bön.

Joe Biden svor presidenteden med handen på den bibel som varit i familjens ägor i generationer. Bland sångerna fanns även den psalm som blivit ett kännetecken för USA: Amazing grace.

Nyheter · Publicerad 11:00, 22 jan 2021

På förmiddagen deltog Joe Biden, hans familj, vänner och företrädare för både Republikanerna och Demokraterna i en gudstjänst i Aposteln Matteus katolska katedral.

Sedan, klockan tolv på dagen lokal tid, stod Washington DC och USA i stort sett stilla när Joe Biden svors in som USA:s 46:e president på Kapitoliums trappa.

Demokratin är skör, sade Joe Biden i sitt tal, och fortsatte med ord om att klyftorna mellan fattiga och rika, stad och land samt politiska motståndare måste överbryggas.

– Vi måste få ett slut på detta ociviliserade [inbördes-]krig mellan röda och blå, fortsatte han, med hänvisning till färgerna för republikaner och demokrater.

Sedan önskade Joe Biden att de omkring tusen inbjudna, bland dem tidigare presidenter som Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton, skulle förena sig i tyst minuts bön.

– Vi har gått igenom så mycket. Min första handling som president är att be er alla att förena er i en tyst minut över dem som avlidit i pandemin detta år, sade Joe Biden.

I den officiella ceremonin ingick nationalsången, som sjöngs av Lady Gaga. Jennifer Lopez framträdde med två sånger och countryartisten Garth Brooks sjöng Amazing grace, en av landets mest populära psalmer.

Den unga poeten Amanda Gorman läste en specialskriven dikt, ”The hill we climb”, och som hon berättat att hon skrev färdigt efter stormningen av Kapitolium.

– Vi har sett en kraft som kunnat splittra vår nation snarare än samla den, som kunnat förstöra om det inneburit att försena demokratin. Och det lyckades nästan. Men även om demokratin kan skjutas upp för en tid kan den aldrig besegras helt, läste hon.

Liksom Joe Biden vädjade Amanda Gorman om enhet och fred, och citerade profeten Mika i Gamla testamentet.

– Skriften säger oss att var och en ska sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen ska skrämma dem ... Sanningen kommer inte finnas i knivseggen, utan i broarna vi byggt.

Författningen kräver inte att presidenteden svärs med handen på någon särskild text. Men varje president i modern tid har valt att avsluta med frasen ”så hjälpe mig Gud”, och de flesta har valt att svära på en bibel med särskild mening just för dem.

Joe Biden använde samma bastanta familjebibel, inköpt 1893, de två gånger då han svors in som vicepresident och de sju gånger då han svor eden som senator från Delaware, skriver Chicago Tribune.

Kamala Harris, som betecknar sig som baptist, svors in som vicepresident med två biblar: en som ägts av Thurgood Marshall, den förste svarta domaren vid USA:s Högsta domstol, och en som tillhört en nära vän.

Den avslutande bönen lästes av Silvester Beaman, pastor i Bethel AME Church i delstaten Delaware, och personlig vän till Joe Biden.

– Mer än någonsin behöver [den den nya politiska ledningen] och vårt land dig, sade Silvester Beaman i sin bön om Guds nåd och beskydd.

– Vi behöver dig, för i dig upptäcker vi vår gemensamma mänsklighet.

Men Silvester Beaman nämnde även vikten av att erkänna synd och söka förlåtelse.

– Vi ska ge rättvisa åt de förtryckta, erkänna synd och be om förlåtelse, så att vi kan få försoning.

Mer än någonsin behöver [den nya politiska ledningen] och vårt land dig.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier