Nyheter

Kristna i skolan: ”De tror man är knäpp”

Många kristna elever upplever att de utsätts för kränkningar i skolmiljön.
Många kristna elever upplever att de utsätts för kränkningar i skolmiljön.

Unga religiösas möte med det svenska sekulära samhället skildras i en ny artikelserie i Svenska Dagbladet. I en av de hittills publicerade artiklarna berättar två unga kristna om sina erfarenheter, som skiljer sig mycket från varandra.

Publicerad Uppdaterad

I artikeln om de båda kristna nämns rapporten ”Unga troende i samhället”, som Sveriges kristna råd presenterade förra året, och som Världen idag har rapporterat om.

I enkätundersökningen bakom rapporten, med nära fyrahundra deltagare, svarade ungefär hälften att de upplevt kränkningar med anledning av sin tro och en fjärdedel att de upplevt sådana kränkningar från en lärare.

Den 21-åriga kristna kvinna som Svenska dagbladet har talat med, och som växte upp i en kristen familj i Skåne, berättar att hon känner igen sig i de upplevelserna.

− Samtidigt ville jag få bra betyg och försökte lära mig, trots att det inte kändes rätt, och så blev jag förvirrad. Det var jobbigt att gå på lektionerna. Särskilt när man hade en hel klass emot sig, säger Linn Svensson.

I dag arbetar hon som ungdomsledare i en småländsk församling tillhörande Equmeniakyrkan och är frispråkig med sin tro, men så har det inte alltid varit. När hon gick på gymnasiet vågade hon inte vara öppen med sin tro förrän i sista årskursen. Hon upplevde helt enkelt att det inte var accepterat, i hennes klass, att vara troende.

− Jag var rädd för vad folk skulle tycka om mig. Och hela Jesus-grejen, vad han gjorde och vad som står i Bibeln. Det är så många saker som folk har svårt att ta till sig. De tror att man är knäpp som tror på sådana grejer, förklarar hon.

Den 18-årige kristne Gävlebon Mårten Bjöörn, som Svenska dagbladet också intervjuat, har både en annan bakgrund och upplevelse. Han växte upp i en sekulär familj, men öppnade sig för den kristna tron i samband med konfirmationsundervisning i Svenska kyrkan, och berättar om när det först blev tydligt för honom själv att han hade kommit till tro.

− Jag fick frågan, tror du verkligen på det här? Jag hade inte fått frågan förut, och inte formulerat svaret för mig själv. Men då reflekterade jag ett tag och svarade: ”Ja, det gör jag faktiskt. Jag tror att det är Gud som har skapat världen.” Och det hade jag inte trott ett år tidigare, beskriver han.

Till skillnad från Linn Svensson, så ser han både sin skola och sin klass som öppen, och han har hittills inte upplevt några kränkningar på grund av sin tro.

− I min klass finns flera olika religioner representerade och vi som är troende får en ganska stor roll. Vi pratar med våra klasskamrater som inte är troende om hur det religiösa livet kan se ut och vad det innebär och inte innebär, säger Mårten Bjöörn.

Powered by Labrador CMS