Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Kristna i Myanmar ställer krav på militärjuntan

Släpp landets gripna ledare, Aung San Suu Kyi och president Win Myint. Det kräver både Myanmars baptistförbund och dess teologiska högskola av militären i Myanmar.

Med militären vid makten befaras situationen för kristna bli svårare.

Nyheter · Publicerad 20:00, 14 feb 2021

Militären avsatte landets demokratiskt valda regering förra veckan, med argumentet att det förekommit valfusk i det val som Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD vann i november förra året.

Sedan dess har människor i tusental gått ut på gatorna för att protestera, och en strejk har utlysts. Bland dem som reagerar på utvecklingen finns kristna.

”Baptistförbundet i Myanmar godkänner inte förtryck som går mot Bibelns principer”, skriver förbundet i ett uttalande och uttrycker oro för den ”panik, sorg och frustration” som människor drabbats av genom militärkuppen.

”Vi har starkt hopp om en repubik grundad på demorkati. Vi vill förmedla böner och kärlek”, avslutas uttalandet på förbundets hemsida.

Baptisternas teologiska högskola går längre och fördömer militärens handlingar, ”som lett till ett maktövertagande mot folkmajoritetens vilja i Myanmar”.

Och Myanmar Institute of Theologi skriver att de aktivt kommer ”stödja och delta i Rörelsen för civil olydnad”.

Militären och polisen har hittills avstått från att använda dödligt våld mot demonstranterna. Men i huvudstaden Naypyidaw radade kravallpolis upp sig på måndagen och satte upp en skylt med budskapet att skarpa skott kan komma att användas om demonstranterna inte skingrar sig, rapporterar TT.

De kristna i Myanmar utgör drygt 6 procent av befolkningen på 54,3 miljoner, där flertalet är buddister. Det finns nu en oro för att militärkuppen ska förstärka den redan starka religiösa nationalismen i landet.

– Mililtärstyret kan innebära stärkt makt för den dominerande religionen. Tidigare militärregeringar har alltid skyddat den buddistiska kulturen och traditionen. Det kan få allvarliga följder för kyrkan, säger en lokal, anonym, Open Doors-partner till Church Times.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00