Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Kristna i Kina vittnar om omskolningsläger

För att få bukt med den växande underjordiska kyrkan griper kinesiska myndigheter kristna och tar dem till mobila ”förändringsenheter” där de utsätts för hjärntvätt och misshandel. Det berättar kristna för Radio Free Asia.

– Jag kunde inte sova och efter en vecka kändes döden som ett bättre alternativ, säger en av de kristna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 16 apr 2021

Världen idag har tidigare skrivit om hur kristna uigurer placeras i omskolningsläger i provinsen Xinjiang. Organisationen Open Doors uppskattar att tusentals kristna kan ha hamnat i de omvittnat grymma omskolningslägren.

Nu kommer uppgifter om hur kinesiska myndigheter ger kristna i andra delar av landet en liknande behandling, särskilt om de inte tillhör de kyrkor som godkänts av regimen.

En medlem i en kristen huskyrka i provinsen Sichuan berättar för Radio Free Asia att han greps i samband med en räd mot hans kyrka 2018 och att han hölls fången i upp till nio månader.

– Det var en mobil enhet i en källare någonstans, med anställda från flera olika departement, säger mannen, som valt att kalla sig Li Yuese.

– Den hade sin egen arbetsgrupp av tjänstemän från partiets politiska och juridiska kommitté, och riktar främst in sig på kristna i huskyrkorna.

Li Yuese berättar att han under sin tid i källarrummet misshandlades, hotades och utsattes för psykisk tortyr, i syfte att få honom att ”erkänna sina fel”.

Enligt Li Yuese fanns det i rummet flera andra kristna som, i likhet med honom själv, först gripits efter att ha deltagit i någon kyrklig aktivitet och sedan frigivits mot borgen. Eftersom man i flertalet fall inte kunde åtala dem för något brott skickades de i stället till en ”förändringsenhet”.

– Det fanns två civilkädda poliser i mitt rum och en uniformerad vakt i ett rum intill.

Li Yuese berättar att han fick två måltider om dagen och under sina åtta eller nio månader i källaren aldrig såg dagsljuset.

– Jag kunde inte sova och efter en vecka kändes döden som ett bättre alternativ. Jag slängde mig mot en vägg för att skada mig själv, säger han till Radio Free Asia.

Vid ett tillfälle injicerades han med ett okänt ämne för att återfå medvetandet.

Säkerhetspolisen och tjänstemän med ansvar för religionsfrågor går ofta in oannonserat i kyrkor som inte ingår i systemet med statligt godkända föreningar, den så kallade Tre-självrörelsen. Men även ”godkända” kyrkor trakasseras på detta sätt, enligt Radio Free Asia.

Enligt en annan kristen som ville vara anonym finns liknande förvar i hela Kina, där de används både för kristna som tillhör icke godkända kyrkor, och för anhängare till den numera förbjudna rörelsen Falun Gong.

En jurist från den nordliga provinsen Hebei berättar för Radio Free Asia att han redan 2013 företrätt en rad ”underjordiska” katoliker som hållits fångna i staden Baoding.

– Dessa biskopar och präster greps men åtalades inte, utan försvann bara, ibland i fem, sex eller tio år, sade Zhang.

– Några skickades hem efteråt, och det är så vi fick kännedom om de här ”hjärntvättningscentralerna”.

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier