På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kristna i Kina vittnar om omskolningsläger

För att få bukt med den växande underjordiska kyrkan griper kinesiska myndigheter kristna och tar dem till mobila ”förändringsenheter” där de utsätts för hjärntvätt och misshandel. Det berättar kristna för Radio Free Asia.

– Jag kunde inte sova och efter en vecka kändes döden som ett bättre alternativ, säger en av de kristna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 16 apr 2021

Världen idag har tidigare skrivit om hur kristna uigurer placeras i omskolningsläger i provinsen Xinjiang. Organisationen Open Doors uppskattar att tusentals kristna kan ha hamnat i de omvittnat grymma omskolningslägren.

Nu kommer uppgifter om hur kinesiska myndigheter ger kristna i andra delar av landet en liknande behandling, särskilt om de inte tillhör de kyrkor som godkänts av regimen.

En medlem i en kristen huskyrka i provinsen Sichuan berättar för Radio Free Asia att han greps i samband med en räd mot hans kyrka 2018 och att han hölls fången i upp till nio månader.

– Det var en mobil enhet i en källare någonstans, med anställda från flera olika departement, säger mannen, som valt att kalla sig Li Yuese.

– Den hade sin egen arbetsgrupp av tjänstemän från partiets politiska och juridiska kommitté, och riktar främst in sig på kristna i huskyrkorna.

Li Yuese berättar att han under sin tid i källarrummet misshandlades, hotades och utsattes för psykisk tortyr, i syfte att få honom att ”erkänna sina fel”.

Enligt Li Yuese fanns det i rummet flera andra kristna som, i likhet med honom själv, först gripits efter att ha deltagit i någon kyrklig aktivitet och sedan frigivits mot borgen. Eftersom man i flertalet fall inte kunde åtala dem för något brott skickades de i stället till en ”förändringsenhet”.

– Det fanns två civilkädda poliser i mitt rum och en uniformerad vakt i ett rum intill.

Li Yuese berättar att han fick två måltider om dagen och under sina åtta eller nio månader i källaren aldrig såg dagsljuset.

– Jag kunde inte sova och efter en vecka kändes döden som ett bättre alternativ. Jag slängde mig mot en vägg för att skada mig själv, säger han till Radio Free Asia.

Vid ett tillfälle injicerades han med ett okänt ämne för att återfå medvetandet.

Säkerhetspolisen och tjänstemän med ansvar för religionsfrågor går ofta in oannonserat i kyrkor som inte ingår i systemet med statligt godkända föreningar, den så kallade Tre-självrörelsen. Men även ”godkända” kyrkor trakasseras på detta sätt, enligt Radio Free Asia.

Enligt en annan kristen som ville vara anonym finns liknande förvar i hela Kina, där de används både för kristna som tillhör icke godkända kyrkor, och för anhängare till den numera förbjudna rörelsen Falun Gong.

En jurist från den nordliga provinsen Hebei berättar för Radio Free Asia att han redan 2013 företrätt en rad ”underjordiska” katoliker som hållits fångna i staden Baoding.

– Dessa biskopar och präster greps men åtalades inte, utan försvann bara, ibland i fem, sex eller tio år, sade Zhang.

– Några skickades hem efteråt, och det är så vi fick kännedom om de här ”hjärntvättningscentralerna”.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier