Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

George Gurguis, ordförande i Föreningen för kopter och kristna i Mellanöstern. Foto: Samuel Björk

”Kristna i Egypten får betala priset”

- Jag har varit i kontakt med pastorer i Egypten. De säger att kristnas affärer, bokhandlar som säljer biblar och hela kyrkor bränts ner.Det berättar Merzek Botros som har rötter i Egypten och är pastor i Centrumkyrkan i Stockholm.

Nyheter · Publicerad 00:00, 15 aug 2013

Det råder undantagstillstånd i Egypten och mitt i kaoset så är många kristna i ett utsatt läge.

Merzek Botros, som just nu befinner sig i Nordafrika, har varit i kontakt med vänner och familj i Egypten som är djupt oroliga efter att kyrkor bränts ner. Han uttrycker sorg över attackerna, och beklagar även de många dödsfallen när militär slog till mot Mursianhängarna. Samtidigt beskriver han det som oundvikligt att någon agerade.

- Alla visste att detta kommer hända om militären tar det här steget. Vi vill absolut inte att någon ska dö, självklart inte. Men det kom inte plötsligt som vissa tror utan de som stödjer Muslimska brödrasapet har hindrat många från att leva normala liv och de har fått flera varningar, säger Merzek Botros som beklagar att USA och övriga västvärlden inte förstår behovet av att få bort brödraskapet från makten.

En som är inne på samma linje är George Guirguis, han är kopt från Egypten och bor i dag i Älvsjö och är ordförande i Föreningen för kopter och kristna i Mellanöstern.
- Muslimska brödraskapet hade bråttom att göra Egypten mer islamistiskt. De kristna som varit med och demonstrerat vill ha en civil stat, inte en religiös eller militär stat, och då måste brödraskapet bort, säger han.

– Kristna får betala ett pris för det som nu sker av ingen annan orsak än att de är kristna, menar George Guirguis. 
– Jag är rädd att fler kristna individer kommer drabbas. Det är fruktansvärt, jag menar vad har kyrkorna och de kristna med det som nu sker att göra? 
– Jag tror att det kommer att bli bättre, men det kommer att ta tid. Det måste komma en ny generation som lär sig demokrati och religionsfrihet i skolan, från grunden.

Merzek Botros berättar att den koptiske påven manat kristna att inte hämnas för attackerna.
- Kyrkorna ställer nu in gudstjänster och uppmanar kristna att be i sitt hem för situationen som råder, säger han och hoppas att även svenska troende ber för Egypten och för kristna syskon i landet.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

 

Följ utvecklingen i Egypten direkt via World Watch Monitors bevakning

Merzek Botros Foto: Samuel Björk

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen. Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra onsdag 12/8 00:00

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra