Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Kristna hyllas när förort stryks från polisens lista

Den tidigare så problemfyllda stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping har tagits bort från polisens lista över utsatta områden. En bidragande orsak, enligt SVT, är ”frikyrkan Agapes insatser i området”.

– Jätteroligt, säger Agapes pastor och föreståndare David Ekerbring.

Nyheter · Publicerad 17:00, 5 dec 2021

Stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping brottades under många år med allvarliga sociala problem. De kriminella gängen härjade fritt i området, narkotikahandeln pågick helt öppet, bilar brann, blåljuspersonal attackerades och våldet härskade på gatorna i stadsdelen.

När det var som allra värst för några år sedan bestämde sig församlingen Agape för att med Los Angeles Dream Center och deras modell ”Adopt a block” som förebild adoptera Klocket, som området kallas av folket i stan. Detta kunde Världen idag tidigare rapportera om.

Och Agapes aktiva arbete har gett konkret resultat. Klockaretorpet har nu tagits bort från polisens lista över utsatta områden, och i ett kortare inslag i SVT Öst tidigare i år nämndes ”frikyrkan Agapes insatser i området” som en bidragande orsak till att Klockaretorpet är ett betydligt lugnare område i dag.

Även SR Östergötland har rapporterat samma sak när man konstaterade att Klockets förvandling beror på att flera föreningar, tillsammans med kommunen, kyrkan och polisen, har samverkat i området för att skapa en tryggare miljö.

– Det är jätteroligt, säger Agapes pastor och föreståndare David Ekerbring, som nämner att skillnaden är mycket stor jämfört med hur det var när han och hans familj flyttade till området för sex år sedan.

Från Agapes sida handlar engagemanget för Klockaretorpet om regelbunden bön, ständig närvaro och olika typer av utåtriktade arbeten, såsom bibelutdelning till alla hushåll i Klocket, utomhusgudstjänster med korvgrillning och aktiviteter för barnen på somrarna. Församlingens ungdomsarbete på fredagskvällarna omfattar även en stor andel ungdomar från icke-kristna hem i Klocket.

– Att vår familj och ett stort gäng av församlingens medlemmar dessutom är bosatta i området är också en del av Agapes närvaro där, menar David Ekerbring.

Församlingens närvaro innebär även att man efter varje gudstjänst skickar ut medlemmar för att hänga med ungdomar i Klockaretorpets centrum eller gå en bönepromenad. Under en period hade en av församlingens cellgrupper tillgång till ett kafé i områdets centrum, där man varje vecka fick be med gängmedlemmar till frälsning och några upplevde även helande.

Denna möjligheten försvann dock när kommunen gjorde anspråk på lokalen för egen del.

Att vår familj och ett stort gäng av församlingens medlemmar dessutom är bosatta i området är också en del av Agapes närvaro där.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier