Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Kristna hyllas när förort stryks från polisens lista

Den tidigare så problemfyllda stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping har tagits bort från polisens lista över utsatta områden. En bidragande orsak, enligt SVT, är ”frikyrkan Agapes insatser i området”.

– Jätteroligt, säger Agapes pastor och föreståndare David Ekerbring.

Nyheter · Publicerad 17:00, 5 dec 2021

Stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping brottades under många år med allvarliga sociala problem. De kriminella gängen härjade fritt i området, narkotikahandeln pågick helt öppet, bilar brann, blåljuspersonal attackerades och våldet härskade på gatorna i stadsdelen.

När det var som allra värst för några år sedan bestämde sig församlingen Agape för att med Los Angeles Dream Center och deras modell ”Adopt a block” som förebild adoptera Klocket, som området kallas av folket i stan. Detta kunde Världen idag tidigare rapportera om.

Och Agapes aktiva arbete har gett konkret resultat. Klockaretorpet har nu tagits bort från polisens lista över utsatta områden, och i ett kortare inslag i SVT Öst tidigare i år nämndes ”frikyrkan Agapes insatser i området” som en bidragande orsak till att Klockaretorpet är ett betydligt lugnare område i dag.

Även SR Östergötland har rapporterat samma sak när man konstaterade att Klockets förvandling beror på att flera föreningar, tillsammans med kommunen, kyrkan och polisen, har samverkat i området för att skapa en tryggare miljö.

– Det är jätteroligt, säger Agapes pastor och föreståndare David Ekerbring, som nämner att skillnaden är mycket stor jämfört med hur det var när han och hans familj flyttade till området för sex år sedan.

Från Agapes sida handlar engagemanget för Klockaretorpet om regelbunden bön, ständig närvaro och olika typer av utåtriktade arbeten, såsom bibelutdelning till alla hushåll i Klocket, utomhusgudstjänster med korvgrillning och aktiviteter för barnen på somrarna. Församlingens ungdomsarbete på fredagskvällarna omfattar även en stor andel ungdomar från icke-kristna hem i Klocket.

– Att vår familj och ett stort gäng av församlingens medlemmar dessutom är bosatta i området är också en del av Agapes närvaro där, menar David Ekerbring.

Församlingens närvaro innebär även att man efter varje gudstjänst skickar ut medlemmar för att hänga med ungdomar i Klockaretorpets centrum eller gå en bönepromenad. Under en period hade en av församlingens cellgrupper tillgång till ett kafé i områdets centrum, där man varje vecka fick be med gängmedlemmar till frälsning och några upplevde även helande.

Denna möjligheten försvann dock när kommunen gjorde anspråk på lokalen för egen del.

Att vår familj och ett stort gäng av församlingens medlemmar dessutom är bosatta i området är också en del av Agapes närvaro där.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10