Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Skolinspektionens årsrapport gav en felaktig bild av konfessionella skolor, menar Kristna Friskolerådet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kristna friskolerådet: Skolrapport gav felaktig bild

Skolinspektionen gav i sin årsrapport uttryck för brister på konfessionella friskolor.
”Synnerligen missvisande”, menar Kristna friskolerådet som nu publicerat ett klargörande i med anledning av rapporten.

Nyheter · Publicerad 18:00, 23 mar 2023

I förra veckan presenterade Skolinspektionen sin årsrapport, där de delgav resultatet av fjolårets granskningar av skolor. I rapporten konstaterade de att hälften av de skolor som hade tillsyn under 2022 – både fristående och kommunala – fick kritik på ett eller flera områden.

Särskilt lyftes Waldorfskolor och religiösa friskolor fram, där Skolinspektionen uppgav att det upptäcktes brister hos 24 av 47 granskade konfessionella friskolor. På fem av dem var bristerna kopplade till den religiösa inriktningen.

Kristna friskolerådet menar dock att Skolinspektionens årsrapport ger en felaktig bild.

”Både i mediarapportering och i uttalanden av politiker med anledning av årsrapporten har situationen i skolor med konfessionell inriktning framställts som särskilt problematisk. Det är inte en saklig slutsats utifrån de fakta som finns”, skriver de i ett klarläggande som de gjort med anledning av rapporten.

Bland annat menar de att rapporten ger ett ”synnerligen missvisande resultat” på grund av att även icke-konfessionella friskolor där konfessionella inslag har hittats, har räknats in i kategorin konfessionella skolor.

”Om man rensar bort dessa får de konfessionella skolorna ett klart bättre utfall än riket i övrigt. Resultatet för enbart skolor med kristen inriktning blir än bättre”.

Årsrapporten ger även ett exempel på en skola där eleverna inte fått undervisning i sex och samlevnad.

”Också här är det viktigt att känna till att den aktuella skolan inte utger sig för att ha en konfessionell inriktning” framhåller Kristna friskolerådet.

Dessutom ifrågasätter Kristna friskolerådet konstaterandet i årsrapporten om att den genomsnittliga behörighetsnivån bland lärarna är låg vid skolor med konfessionell inriktning.

”Om man bearbetar det statistiska materialet finner man att skolor med kristen inriktning bara ligger aningen under rikssnittet för fristående skolor” skriver de och menar att dessa oftast mindre skolor delar detta med andra små skolor i landet. Detta då dessa i en del ämne har svårt att erbjuda heltidstjänster – vilket gör att tjänsterna blir mindre attraktiva.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00