Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Kristna enas i bön inför valet – vill se Guds vilja

Familjen, ofödda barn och landets säkerhet är ämnen som står i fokus när bön för landet inför valet planeras i S:ta Clara kyrka den 5 september.

– Det är en konst att inte halka in på partisympatier, men det finns vissa värderingar som vi alla delar, berättar initiativtagaren Peter Artman.

Nyheter · Publicerad 17:00, 23 aug 2022

Den 5 september, en vecka före valet, anordnas ekumenisk bön för landet i S:ta Clara kyrka. Liksom vid tidigare bönedagar genomförs en bönevandring i huvudstaden, där man stannar till vid olika strategiska platser, som Rosenbad, UD, riksdagshuset, Storkyrkan och försvarsdepartementet.

– En person som är engagerad i försvarsfrågor kommer att leda oss i några tankar kring upptrappningen i Ukraina, Sveriges Natoansökan och sådant som har med oron för vårt lands säkerhet att göra, berättar prästen Peter Artman, koordinator och en av initiativtagarna till samlingen.

– Det är en konst att inte halka in på partisympatier, men det finns vissa värderingar som vi alla delar. Det kan bli så att vi ber för familjen och de ofödda barnen. Det finns också plats för spontana infall.

Under eftermiddagen fortsätter bönen i S:ta Clara. Gerd Pettersson-Lindgren och Dhan Hector leder lovsång och tillbedjan. Birgitta Högman Svensson från tisdagarnas bönesamlingar i riksdagshuset medverkar också.

Från Hopp för Sveriges referensgrupp deltar Olof Edsinger (Svenska evangeliska alliansen), Paul Orlenius (Citykyrkan och New Wine) och Bo Nyberg (Kristna friskolerörelsen). De kommer att tala om Sverige i vågskålen, församlingens reformation samt utbildning och nästa generation.

När det inte varit valår har det under flera år hållits en bönedag inför riksdagens öppnande. Ibland har olika samfundsledare bjudits in att leda i bön. I är det i stället flera olika bönerörelser som står med, däribland Nationell bön och det svenskkyrkliga nätverket Vägen.

Från Nätverket Vägen kommer Lars Sahlin och Elisabeth Sandlund, från Nationell bön Lennart Fjell och Ann-Sofie Strand.

– Vi samarbetar med olika bönenätverk, både inom landet och internationellt, där vi har vänner som stöttar oss, säger Peter Artman.

Den 6 september blir det fortsatt bön inför valet på Zoom, klockan 19.00 på svenska med Peter Artman, klockan 20.00 på engelska med Robbert-Jan Perk från Nederländerna och Wolfgang Rathmann från Tyskland.

Som svar på frågan varför det är viktigt att be inför valet hänvisar Artman till Jesus ord.

– Vad ni tillsammans kommer överens om att be ... ska ni få, säger han.

En bonuseffekt är också att bönen är samlande och bygger enhet, menar han.

Medinbjudare till samlingarna är bland andra Claphaminstitutet, Svenska evangeliska alliansen, Youth With A Mission (YWAM) med flera.

Vi samarbetar med olika bönenätverk, både inom landet och internationellt.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00