Nyheter

Kristna enade om uppmaning till FN

Fem stora kristna organisationer uppmanar FN att försvara religionsfriheten. De fruktar att klassiska kristna ståndpunkter ska definieras som hets mot folkgrupp.

Organisationerna gjorde nyligen ett uttalande där de ber FN att inte omtolka texten i konventionen om civila och politiska rättigheter så att kristen tro plötsligt kommer in under begreppet "hets mot folkgrupp". Uttalandet överlämnades till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.
– Kristna borde inte bli straffade för att de uttrycker sin tro. En omtolkning av texten i konventionen kan göra att möjligheten till religiös yttrandefrihet ifrågasätts, säger seniorrådgivare i Alliance defense fund (ADF), Piero Tozzi.

Tozzi understryker att helt grundläggande rättigheter står på spel:
– Det handlar om huruvida vi ska få tillåtelse att säga offentligt att Jesus Kristus är den enda vägen till frälsning, utan att behöva frukta för straff från regeringar som har undertecknat FN-konventionen.

Förutom ADF är dokumentet undertecknat av Evangeliska världsalliansen (WEA), Christian legal fellowship, Jubilee campaign och Advocates international.
Varje år läggs det fram förslag för FN:s generalförsamling om att förbjuda kränkning av religioner. Målet för dem som lägger fram förslaget, med Islamiska konferensorganisationen i spetsen, är att förbud ska inkluderas i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.
Ett växande antal kristna grupperingar engagerar sig för att detta ska förhindras. Man fruktar att ett förbud mot att kränka religioner i praktiken bara kommer att beskydda islam och göra det mycket svårt att bedriva mission.
– Konsekvensen kan bli att religiösa idéer blir beskyddade mot kritik i stället för att människor blir beskyddade mot övergrepp, säger Ann Buwalda, chef för Jubilee campaign.
– Om detta pseudojuridiska begrepp blir en del av folkrätten kommer det att få dramatiska följder för religionsfriheten, menar hon.

Även den internationella missionsorganisationen Open doors engagerar sig starkt mot ett sådant förbud.
– Ett förbud mot att kränka religioner kan i praktiken bli en internationell blasfemi utan konkreta definitioner, säger Öyvind Benestad, informationskonsult för Open doors, och utvecklar synpunkten:
– Ett internationellt förbud innebär ett erkännande av att varje stat kan definiera vad de lägger i begreppet kränkning. Det vill säga att varje yttrande som kritiserar majoritetens religion kan förbjudas. Detta i sin tur kan legitimera religiös förföljelse.

Benestad understryker att poängen inte är att tillåta blasfemi, men att undvika en lagstiftning som till sin spets kan göra det olagligt att byta religion.
– Att lämna en religion innebär indirekt kritik av den religionen, som i sin tur kan definieras som en kränkning av religionen, förklarar han.
I juli blev Alliance defense fund (ADF), som är en sammanslutning av kristna advokater, beviljade en så kallad rådgivande status av FN.
Det innebär att ADF kan delta på möten med utarbetande av FN-konventioner och uttala sig om saker som gäller religionsfrihet, privatlivets helgd, äktenskap och familj.Kari Fure/DagenmagaZinet
redaktionen@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS