Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Kristna bönder varnar för importberoendet

Ifall Sverige gränser skulle stängas helt och hållet skulle vi bara ha hälften så mycket mat som vi behöver. Inom Sveriges kristna bönder är man kritisk till den låga självförsörjningsgraden och att vi har monterat ner våra beredskapslager.

– I Norrland skulle vi få äta var tredje dag, säger nätverkets ordförande Herbert Nyman om ett värsta fall-scenario.

Nyheter · Publicerad 09:10, 1 apr 2020

I början av 90-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är självförsörjningsgraden 50 procent, medan vårt grannland Finland har en självförsörjningsgrad på 80 procent.

Samtidigt som den svenska försörjningsgraden har minskat har Sverige monterat ner sina beredskapslager som skulle förse medborgarna med mat i händelse av en långvarig kris.

Inom nätverket Sveriges kristna bönder är man kritisk till Sveriges förhållandevis låga självförsörjningsgrad.

– I tio års tid har vi pratat om att det är en riskfaktor. Ifall importen stryps från Sverige skulle vi inte klara oss länge, säger Herbert Nyman, ordförande för nätverket.

Han påpekar att situationen skulle bli särskilt allvarlig i Norrland och Stockholmsområdet, eftersom det som produceras där inte räcker till människorna som bor där.

– I Norrland skulle vi få äta var tredje dag, säger han.

Att frakta livsmedel från en ände av landet till en annan är, enligt Herbert Nyman, inte helt lätt i en allvarlig krissituation. Brist på drivmedel kan nämligen göra att transporter omöjliggörs, förklarar han.

Enligt Herbert Nyman, som själv driver en mjölkgård utanför Piteå, har Sverige potential till en betydligt högre självförsörjningsgrad.

– Det finns 600 000–700 000 hektar mark skulle kunna tas i bruk, men nu ligger i träda, säger han.

Skulle denna åkermark börja användas tror han att självförsörjningsgraden skulle öka till åtminstone 60–65 procent.

Frågan är då ifall det finns arbetare till skörden – ifall det finns sysslor inom jordbruket som inte kräver lång erfarenhet.

– Det borde finnas utrymme för utökat jordbruk på lite olika sätt. Jag tror exempelvis att många nyanlända skulle kunna driva grönsaksodlingar i form av små uppstartsföretag, säger Herbert Nyman.

Mjölkbonden är även kritisk till att Sveriges beredskapslager monterades ner.

– Lagren är i dag endast varorna som finns i våra hamnar, i handlarnas centrallager och i våra lastbilar. Det skulle inte räcka längre än i två–tre veckor, säger han.

Enligt Herbert Nyman finns det heller inga lager med drivmedel, gödsel eller djurfoder, vilket gör att många bönder skulle få svårt att driva sina jordbruk över tid.

– Allt i samhället är byggt på ”Just in time”-leveranser. Man kan fråga sig hur smart det är, säger han.

För att säkra tillgången på mat i kristider behöver vi både närproducerade varor och beredskapslager över hela landet, menar Nyman. Han poängterar även att matbutikerna måste börja sälja varor från småskaliga lokala producenter nu när många småföretag går på knäna, men också på längre sikt.

Vad skulle du vilja skicka med till politikerna?

– Jag skulle vilja skicka med en fråga: Var är åtgärdsplanen för att öka livsmedelsproduktionen?

Det borde finnas utrymme för utökat jordbruk på lite olika sätt. Jag tror exempelvis att många nyanlända skulle kunna driva grönsaksodlingar i form av små uppstartsföretag.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier