Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Kristna bönder varnar för importberoendet

Ifall Sverige gränser skulle stängas helt och hållet skulle vi bara ha hälften så mycket mat som vi behöver. Inom Sveriges kristna bönder är man kritisk till den låga självförsörjningsgraden och att vi har monterat ner våra beredskapslager.

– I Norrland skulle vi få äta var tredje dag, säger nätverkets ordförande Herbert Nyman om ett värsta fall-scenario.

Nyheter · Publicerad 09:10, 1 apr 2020

I början av 90-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är självförsörjningsgraden 50 procent, medan vårt grannland Finland har en självförsörjningsgrad på 80 procent.

Samtidigt som den svenska försörjningsgraden har minskat har Sverige monterat ner sina beredskapslager som skulle förse medborgarna med mat i händelse av en långvarig kris.

Inom nätverket Sveriges kristna bönder är man kritisk till Sveriges förhållandevis låga självförsörjningsgrad.

– I tio års tid har vi pratat om att det är en riskfaktor. Ifall importen stryps från Sverige skulle vi inte klara oss länge, säger Herbert Nyman, ordförande för nätverket.

Han påpekar att situationen skulle bli särskilt allvarlig i Norrland och Stockholmsområdet, eftersom det som produceras där inte räcker till människorna som bor där.

– I Norrland skulle vi få äta var tredje dag, säger han.

Att frakta livsmedel från en ände av landet till en annan är, enligt Herbert Nyman, inte helt lätt i en allvarlig krissituation. Brist på drivmedel kan nämligen göra att transporter omöjliggörs, förklarar han.

Enligt Herbert Nyman, som själv driver en mjölkgård utanför Piteå, har Sverige potential till en betydligt högre självförsörjningsgrad.

– Det finns 600 000–700 000 hektar mark skulle kunna tas i bruk, men nu ligger i träda, säger han.

Skulle denna åkermark börja användas tror han att självförsörjningsgraden skulle öka till åtminstone 60–65 procent.

Frågan är då ifall det finns arbetare till skörden – ifall det finns sysslor inom jordbruket som inte kräver lång erfarenhet.

– Det borde finnas utrymme för utökat jordbruk på lite olika sätt. Jag tror exempelvis att många nyanlända skulle kunna driva grönsaksodlingar i form av små uppstartsföretag, säger Herbert Nyman.

Mjölkbonden är även kritisk till att Sveriges beredskapslager monterades ner.

– Lagren är i dag endast varorna som finns i våra hamnar, i handlarnas centrallager och i våra lastbilar. Det skulle inte räcka längre än i två–tre veckor, säger han.

Enligt Herbert Nyman finns det heller inga lager med drivmedel, gödsel eller djurfoder, vilket gör att många bönder skulle få svårt att driva sina jordbruk över tid.

– Allt i samhället är byggt på ”Just in time”-leveranser. Man kan fråga sig hur smart det är, säger han.

För att säkra tillgången på mat i kristider behöver vi både närproducerade varor och beredskapslager över hela landet, menar Nyman. Han poängterar även att matbutikerna måste börja sälja varor från småskaliga lokala producenter nu när många småföretag går på knäna, men också på längre sikt.

Vad skulle du vilja skicka med till politikerna?

– Jag skulle vilja skicka med en fråga: Var är åtgärdsplanen för att öka livsmedelsproduktionen?

Det borde finnas utrymme för utökat jordbruk på lite olika sätt. Jag tror exempelvis att många nyanlända skulle kunna driva grönsaksodlingar i form av små uppstartsföretag.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00