Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Kristna bönder varnar för importberoendet

Ifall Sverige gränser skulle stängas helt och hållet skulle vi bara ha hälften så mycket mat som vi behöver. Inom Sveriges kristna bönder är man kritisk till den låga självförsörjningsgraden och att vi har monterat ner våra beredskapslager.

– I Norrland skulle vi få äta var tredje dag, säger nätverkets ordförande Herbert Nyman om ett värsta fall-scenario.

Nyheter · Publicerad 09:10, 1 apr 2020

I början av 90-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är självförsörjningsgraden 50 procent, medan vårt grannland Finland har en självförsörjningsgrad på 80 procent.

Samtidigt som den svenska försörjningsgraden har minskat har Sverige monterat ner sina beredskapslager som skulle förse medborgarna med mat i händelse av en långvarig kris.

Inom nätverket Sveriges kristna bönder är man kritisk till Sveriges förhållandevis låga självförsörjningsgrad.

– I tio års tid har vi pratat om att det är en riskfaktor. Ifall importen stryps från Sverige skulle vi inte klara oss länge, säger Herbert Nyman, ordförande för nätverket.

Han påpekar att situationen skulle bli särskilt allvarlig i Norrland och Stockholmsområdet, eftersom det som produceras där inte räcker till människorna som bor där.

– I Norrland skulle vi få äta var tredje dag, säger han.

Att frakta livsmedel från en ände av landet till en annan är, enligt Herbert Nyman, inte helt lätt i en allvarlig krissituation. Brist på drivmedel kan nämligen göra att transporter omöjliggörs, förklarar han.

Enligt Herbert Nyman, som själv driver en mjölkgård utanför Piteå, har Sverige potential till en betydligt högre självförsörjningsgrad.

– Det finns 600 000–700 000 hektar mark skulle kunna tas i bruk, men nu ligger i träda, säger han.

Skulle denna åkermark börja användas tror han att självförsörjningsgraden skulle öka till åtminstone 60–65 procent.

Frågan är då ifall det finns arbetare till skörden – ifall det finns sysslor inom jordbruket som inte kräver lång erfarenhet.

– Det borde finnas utrymme för utökat jordbruk på lite olika sätt. Jag tror exempelvis att många nyanlända skulle kunna driva grönsaksodlingar i form av små uppstartsföretag, säger Herbert Nyman.

Mjölkbonden är även kritisk till att Sveriges beredskapslager monterades ner.

– Lagren är i dag endast varorna som finns i våra hamnar, i handlarnas centrallager och i våra lastbilar. Det skulle inte räcka längre än i två–tre veckor, säger han.

Enligt Herbert Nyman finns det heller inga lager med drivmedel, gödsel eller djurfoder, vilket gör att många bönder skulle få svårt att driva sina jordbruk över tid.

– Allt i samhället är byggt på ”Just in time”-leveranser. Man kan fråga sig hur smart det är, säger han.

För att säkra tillgången på mat i kristider behöver vi både närproducerade varor och beredskapslager över hela landet, menar Nyman. Han poängterar även att matbutikerna måste börja sälja varor från småskaliga lokala producenter nu när många småföretag går på knäna, men också på längre sikt.

Vad skulle du vilja skicka med till politikerna?

– Jag skulle vilja skicka med en fråga: Var är åtgärdsplanen för att öka livsmedelsproduktionen?

Det borde finnas utrymme för utökat jordbruk på lite olika sätt. Jag tror exempelvis att många nyanlända skulle kunna driva grönsaksodlingar i form av små uppstartsföretag.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier