Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Kristna bönder: Skatten på el och diesel måste sänkas

Sveriges kristna bönder är bekymrade över lantbrukets skenande kostnader. Skatten på el och diesel måste sänkas, anser de.

Det finns risk att situationen ger allvarliga konsekvenser för nästa års skörd, säger Herbert Nyman och Hans-Olof Agnesson från nätverket Kristna bönder till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 18:00, 9 dec 2021

Världen idag berättade i onsdagens tidning om den prekära ekonomiska situation som Sveriges bönder hamnat i. Orsaken är kraftigt ökade kostnader för diesel, el och gödsel.

– Problemet är höga skatter på drivmedel. Experter säger att råoljepriset kan komma att fördubblas, säger Hans-Olof Agnesson, vice ordförande för Kristna bönder, och påpekar att bönderna känner en stor oro för detta.

Debatten handlar mycket om olika tekniker att konvertera miljövänliga råvaror till bränsle. Inom Kristna bönder menar man att produkter som raps och talldiesel inte räcker långt i att täcka behovet av bränsle.

– Det är en droppe i havet, säger Hans-Olof Agnesson.

Landsbygden, och inte minst bönder, drabbas hårt av höga bränslepriser. På kort sikt måste andra lösningar till, menar de.

– Sänkt punktskatt på el och diesel, säger nätverkets ordförande Herbert Nyman.

De kristna bönderna befarar att situationen kan ge svåra konsekvenser för nästa års skörd.

– Det finns risk för en minskad produktion under nästa år. Många vet inte om de kan ge sig ut och så med tanke på de höga kostnaderna, säger Hans-Olof Agnesson.

– För oss kristna bönder innebär nästa säsong en vandring i tro, tillägger han.

Herbert Nyman lyfter frågan om varifrån maten egentligen kommer.

– Det är viktigt att förstå att om det ska finnas mat på bordet så måste det finnas ett jordbruk. Samhället måste stimulera en bransch med alldeles för låg lönsamhet. Yngre bönder måste få en drivkraft till att fortsätta inom yrket, säger han.

Han påminner om det andliga perspektivet på frågan. Bibelns profetiska ord talar om skakiga tider med bland annat hungersnöd på olika platser.

– Samhället borde, så långt det går, verka för att all åkermark brukas.

I dag produceras hälften av våra livsmedel inom landet.

– Sverige har en gång varit självförsörjande, vi kan komma dit igen, säger Herbert Nyman.

Det är viktigt att förstå att om det ska finnas mat på bordet så måste det finnas ett jordbruk.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Rekommenderat Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00