Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Kristna bönder: Politiska klimatbeslut ger svåra konsekvenser

Reduktionsplikten, som innebär att en viss del bensinen och dieseln måste vara biobränsle, påverkar det svenska lantbruket negativt. Det menar Hans-Olof Agnesson, vice ordförande i Kristna bönder.

– Risken är att man inte sår utan låter marken ligga i träda, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:50, 19 jan 2022

De höjda bränslepriserna slår olika hårt mot olika verksamheter inom lantbruket, betonar den kristna lantbrukaren från Västergötland.

– Spannmålspriserna har skjutit i höjden, vilket gör att man klarar vissa prishöjningar i produktionen. Däremot slår det hårt mot djurbönder, köttpriserna har inte stigit i takt med kostnaderna för att producera.

Enligt Agnesson påverkar reduktionsplikten, som innebär att alla drivmedelsleverantörer måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel med en viss procentsats, det svenska lantbruket negativt.

– De höga priserna på framför allt gödsel, men även drivmedel, slår hårt mot oss, säger han.

Politikernas beslut om reduktionsplikt för även med sig andra problem.

– Det innebär bakterietillväxt i tankarna som blir förödande för traktorer och bilar, förklarar Hans-Olof Agnesson.

Hans-Olof Agnesson frågar sig hur den enskilde lantbrukaren ska hantera politikens konsekvenser.

– Alla kan inte göra stora energiomställningar på grund av de höga kostnaderna för nödvändiga investeringar.

Både Hans-Olof Agnesson och Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), betonar risken för att lantbrukare avstår från att så i vår.

– Framför allt på grund av gödningspriser, men också bränslepriser, kommer vissa inom växtodlingen inte bry sig om att så någon gröda till våren, det är alltför osäkert om man får täckning för kostnaden, säger Borgström till TT.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00