Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Kristet par i unik vigsel – på gränsen

Det troende paret Thomas och Debora kom på ett sätt att vigas så att både deras norska och svenska familjer kunde delta på var sin sida om gränsen utan att man bröt mot restriktionerna.

Nyheter · Publicerad 08:07, 15 jul 2021

Debora kommer från Norrköping och träffade norske Tomas från Ørje. De förlovade sig förra sommaren och Debora flyttade till Norge i oktober. Hon valde att bo i en stuga på Thomas gård eftersom paret inte ville leva som sambo utan ville vänta med att leva tillsammans tills de gift sig.

– När jag fyllde år i november så tog Thomas med mig ut i naturen för att fira. Han hade med sig en norsk flagga för att visa att vi var från Norge. När vi satt där hörde jag någon som sjöng, säger Debora.

Det var hennes familj som rest fem timmar för att fira henne. De satt på varsin sida om gränsen och åt tårta. Då fick Debora en idé. De visste inte hur de skulle kunna gifta sig under pandemin.

– Jag tänkte att om coronan fortsätter så får vi väl gifta oss på gränsen, säger hon.

Thomas tyckte att det lät som en bra idé. På väg hem såg de ett gräsfält där de skulle kunna vara. Platsen ligger vid den stängda gränsstationen i Mon mellan norska Ørje och Töcksfors.

Paret började planera och gjorde en karta över festplasten och tog sedan kontakt med myndigheterna i Sverige och Norge för att få tillstånd att vigas. Ansökan beviljades och Thomas och Debora kunde fortsätta sina förberedelser.

De gjorde upp en plan hur gästerna skulle sitta så att alla kunde hålla avstånd och var mycket noga med att följa de instruktioner de fått från myndigheterna. På bröllopsdagen i helgen var allt på plats. Med hjälp av familj och vänner hade de byggt upp en scen och partytält i respektive land. Silkesband markerade gränsen mellan grannländerna.

Vigseln blev mycket speciell. Brudparet stod i Norge och vigselförrättaren Jennie Brosten, brudnäbbarna och sångarna stod i grannlandet. Ett trettiotal från Norge och ett fyrtiotal från Sverige kunde delta under festligheterna.

–Vi hade ordnat picknickkorgar med mat och filtar till gästerna så de kunde sitta på varsin sida av gränsen. Det enda tråkiga var att man inte kunde krama om de på svenska sidan, säger Debora med ett skratt.

Paret arbetar som ingenjörer och Debora jobbar på ett svenskt företag men kommer att söka arbete i Norge. Hon har nu bytt namn från Lundin till Gunneng och paret har bosatt sig på Thomas gård i Ørje.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier