Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristet bokförlag ger ut bok av känd sexliberal författare

Nadia Bolz-Weber är en starkt kritiserad amerikansk pastor och författare som vill se en ”sexuell reformation” i kristenheten och som smälter ner avhållsamhetsringar för att skapa ett kvinnligt könsorgan. Nyligen gav förlaget Libris ut hennes bok Trasiga helgon.  – Det är en djupt förvrängd variant av luthersk teologi, säger Johan Ericson på EFS, mycket kritisk till utgivningen.

Nyheter · Publicerad 10:52, 20 maj 2019

Nadia Bolz-Weber är verksam inom Evangelical lutheran church in America och har startat en egen församling. Hennes teologi är välkänd för att bejaka hbtq-relationer och hon talar uppmuntrande om att som kristen ha flera olika sexpartners. Hon är själv skild och berättar i olika sammanhang om sitt sexuella uppvaknande i den nya relationen. 

Överlag predikar Bolz-Weber inte om synd, utan endast om nåd. Hon har tagit strid mot så kallade avhållsamhetsringar, ringar som unga kristna burit i syfte att visa att man vill vänta med sex till äktenskapet. Hon har manat kristna att skicka sina ringar till henne och de som hon fått in smälts ner och används för att istället skapa ett kvinnligt könsorgan i silver.

Bland många bibeltroende i USA uppfattas Nadia Bolz-Weber som en person som står för ett annat evangelium än det som Bibeln presenterar. Nyligen gav det svenska förlaget Libris ut hennes bok Trasiga helgon

– Problemet är att man legitimerar en så pass kontroversiell förkunnare och hennes undervisning i stort i Sverige, säger Johan Ericson, kommunikationschef på EFS.

Johan Ericson ifrågasätter utgivningen och menar att korset helt saknas i hennes teologi. 

– Hon säger att all sann reformation måste vara sexuell reformation. Hon förespråkar fri sex och predikar vad som måste tolkas som ett queerevangelium och en nåd som helt utelämnar omvändelsen.

Johan Ericson tycker att Libris bör dra tillbaka upplagan och ta avstånd från författaren.

– Den här boken kommer att skapa ytterligare förvirring, säger han.

Lennarth Hambre är tillförordnad förlagschef på Libris och säger att han inte läst boken i fråga i sin helhet. Han menar dock att den bok Libris nu gett ut inte handlar om de frågor som författaren främst kritiseras för.

– Jag har känt vår förläggare på pulsen här och den här boken har inte något direkt liberalteologiskt förhållningssätt. Beslutet om utgivning togs innan jag kom in men jag har inget behov av att skydda mig själv. Vi ser inte att just den här boken appellerar till författarens mer liberala tendenser i till exempel äktenskapssyn.

Om kritiken mot författaren stämmer menar Hambre att det inte kommer att vara aktuellt att ge ut fler böcker av henne. Däremot ser han inte något behov av att dra in Trasiga helgon.

Han understryker att Libris inte har någon ambition att bidra till ytterligare kontroverser i svensk kristenhet eller att utmana frikyrkornas befintliga teologi.

I höst är Nadia Bolz-Weber inbjuden till Bokmässan av Svenska kyrkan för att medverka på deras scen, där kommer hon att promota sin bok, som Libris gett ut. 

– I det läget får vi vara tydliga med att det är vår författare, men hon är inte inbjuden av oss, säger Lennarth Hambre.

Det kristna bokförlaget var i blåsväder 2017 då man gav ut två böcker med bejakande syn på homosexuell utlevnad. Sedan dess har förändringar ägt rum på Libris. Bland annat har den tidigare förlagschefen Jennie Sjöström lämnat och Lennarth Hambre kommit in.

Problemet är att man legitimerar en så pass kontroversiell förkunnare och hennes undervisning i stort i Sverige.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...