Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Kristersson tog avstånd från koranbränning – ifrågasätts

Relationen mellan Sverige och Turkiet är frostigare än på länge efter att Rasmus Paludan bränt Koranen i närheten av Turkiets ambassad i Sverige. Aktionen följdes av stora protester i Turkiet där den svenska flaggan brändes. Statsminister Ulf Kristersson försökte gjuta olja på vågorna genom att be muslimer om ursäkt, men anklagas för att inte stå upp för yttrandefriheten.

Nyheter · Publicerad 14:35, 23 jan 2023

Syftet med den danske högerextreme Rasmus Paludans koranbränning, som fått tillstånd av polisen och ägde rum i helgen, ska ha varit att markera mot Turkiets bristande yttrandefrihet. I den muslimska världen ses den dock som en skymf mot deras tro, och i Turkiet har det hållits omfattande protester mot aktionen.

Bland annat sprids videoklipp som visar hur den svenska flaggan eldas upp samtidigt som åskådare jublar. Om syftet varit att provocera verkar det dock ha haft begränsad effekten. Många svenskars svar på videon i sociala medier är att de inte reagerar alls på att en flagga bränns.

Under söndagen publicerade  Dagens Nyheter en intervju med den turkiske presidenten Erdogans kommunikationschef Fahrettin Altun där denne jämför att bränna Koranen med Kristallnatten 1938, då nazisterna mördade judar, brände synagogor och förstörde judiskägda butiker i Tyskland och Österrike, rapporterar TT.

I flera arabiska länder har konspirationsteorierna om att muslimska barn regelbundet kidnappas i Sverige också blossat upp på nytt och fått stor spridning.

På bilder från Turkiet syns nu hur turkisk kravallpolis bevakar det svenska konsulatets entré i Istanbul, rapporterar Aftonbladet. En bild från nyhetsbyrån AP visar en handskriven lapp som satts upp i ett fönster på konsulatet med ett budskap på engelska: ”Vi delar inte den bokbrännande idiotens åsikter!!”.

UD säger till tidningen att man inte kommenterar lappen och dess budskap.

Sveriges väg in i Nato ser nu allt krångligare ut. Turkietexperten Paul Levin säger till TT att det inte längre är troligt att Sveriges Natoansökan ratificeras automatiskt efter det turkiska valet senare i år, även om oppositionen skulle besegra Erdogan.

– Det finns en politisk dynamik där en bred turkisk befolkning ser allvarligt på bränningen. Det kan plockas politiska poänger genom att markera mot den, säger han.

I ett försök att distansera sig från Paludans aktion gick Ulf Kristersson (M) ut på det officiella statsministerkontot på Twitter och uttryckte sympati med de muslimer som tagit illa vid sig.

”Yttrandefrihet är en fundamental del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt. Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati med alla muslimer som är kränkta av vad som skedde i Stockholm i dag”, skriver Kristersson.

Utrikesminister Tobias Billström (M) gjorde ett liknande uttalande:

”Islamofobiska provokationer är förkräckliga. Sverige har en långtgående yttrandefrihet, men det innebär inte att den svenska regeringen, eller jag själv, stöder de åsikter som framförs”, twittrar han.

Många är kritiska till hur regeringen agerar.

”Yttrandefriheten får inte ge vika för utrikespolitiken. Statsministern borde inte recensera lagliga demonstrationer”, skriver till exempel Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristiandsbladet, på Twitter.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00